Provincie Overijssel

Gedeputeerde neemt klachtenrapport in ontvangst

Gedeputeerde H.J. Nap nam vanmiddag, 18 september, een rapportage in ontvangst van het Regionaal Klachtenmeldpunt Huisartsenzorg over de Centrale Huisartsenpost Salland. Bij een speciaal ingestelde telefonische klachtenlijn zijn hierover tussen 14 juni en eind juli veertig klachten binnengekomen. In een reactie beloofde gedeputeerde Nap dat de provincie zal bij dragen aan een creatieve, kwalitatieve goede oplossing.

Bewoners van de gemeenten Holten/Rijssen en Hof van Twente zijn sinds kort s avonds, s nachts en het weekend op een centrale huisartsenpost in Deventer aangewezen. Voor sommige inwoners betekent dit dat de afstand om medische hulp te krijgen oploopt tot bijna veertig kilometer. De instelling van de centrale huisartsenpost heeft voor behoorlijk wat onrust gezorgd bij de bevolking, omdat zij vraagtekens plaatst bij de snelheid van handelen voor eerstelijns gezondsheidszorg vanuit de centrale huisartsenpost in Deventer.

Volgens woordvoerder Johan van Dam van het Klachtenmeldpunt hebben zij met het klachtenrapport een signaal willen geven dat er iets mis is met de eerstelijns gezondheidszorg.

Directeur L. Maussart van de huisartsenpost vond het signaal van het klachtenmeldpunt heel belangrijk. We zijn een jonge organisatie en kunnen leren van de dingen die we niet goed doen. Samen met de provincie en de gemeenten zullen we bekijken hoe we de patiënten het beste kunnen helpen. Het gaat er uiteindelijk om dat de patiënt zo snel mogelijk wordt geholpen.

Nap verklaarde heel goed de ongerustheid van de inwoners te begrijpen. In heel Nederland is er een zorgelijke ontwikkeling aan de gang ten aanzien van huisartsen. Er is sprake van een tekort aan huisartsen, waardoor er een steeds grotere druk komt te liggen op de bestaande praktijken. Hoewel het geen wettelijke taak van de provincie is, voelen wij vanuit het maatschappelijk veld toch de plicht om als provincie mee te denken over een structureel aanvaardbare oplossing. Het is niet voor niets dat wij 50.000 beschikbaar hebben gesteld voor een onafhankelijk onderzoek dat moet uitwijzen hoe de situatie is en welke scenarios mogelijk zijn voor de inrichting van de huisartsenzorg", aldus Nap.