ChristenUnie


Handhaving OZB èn spaarloon Woensdag 18 September 2002 - 16:02

Geen belasting op arbeid maar ongewenst gedrag in tegenbegroting ChristenUnie

De ChristenUnie maakt andere keuzes dan het kabinet. Dat blijkt uit de tegen-begroting, waarin de partij kiest voor de handhaving van het spaarloon, maar ook van de OZB. In plaats daarvan wil de ChristenUnie de overdrachtsbelasting verlagen. In tegenstelling tot het kabinet wil de partij verder de extra lasten op arbeid beperken en daarvoor in de plaats activiteiten die schadelijk zijn voor mens en milieu belasten. De rigide begrotingsdiscipline van het kabinet gaat voorbij aan maatschappelijke doelen. De ChristenUnie accepteert dat het EMU-tekort in 2003 en 2004 wat oploopt om ruimte te scheppen voor extra lastenverlichtingen en uitgaven. Dat stimuleert de economie en biedt ruimte om de achterstanden in het onderwijs en de zorg weg te werken.

De afschaffing van de OZB beperkt de beleidsruimte voor het lokaal bestuur. Het is een traktatie waar met name de bezitters van dure huizen een poosje plezier aan beleven, maar het veroorzaakt geen positief effect op de woningmarkt, aldus Leen van Dijke. De ChristenUnie stelt daarom voor om de overdrachtsbelasting af te bouwen. Het huidige tarief van 6% drukt zwaar op de huizenprijs. Een afbouw van de overdrachtsbelasting is eerlijk. Het verlicht de lasten voor nieuwkomers op de huizenmarkt en bevordert de doorstroming.

De ChristenUnie wil ook het spaarloon handhaven. Dat heeft een remmende werking op de loonontwikkeling. Bovendien heeft het vrijgeven van de spaarloontegoeden waarschijnlijk niet het effect dat het kabinet voor ogen heeft. Mensen zullen dat geld niet in één keer uitgeven, maar op een andere manier vastzetten, aldus Leen van Dijke. De ChristenUnie stelt voor om wel het minder populaire premiesparen en de winstdelingsregeling te schrappen.

Het kabinet schrapt de stimuleringsmaatregelen voor milieuvriendelijk beleggen en investeren en verzwaart de lasten op arbeid en inkomen. De ChristenUnie daarentegen wil activiteiten die schadelijk zijn voor mens en milieu zwaarder belasten en de belasting op arbeid en inkomen beperken. De partij maakt zich sterk voor de invoering van de kilometerheffing en een verhoging van de ecotax. De milieuschade moet verwerkt worden in de prijzen van vliegtickets en de accijnzen op alcohol en tabak moeten omhoog.

---