ChristenUnie


In debat met de dominee Woensdag 18 September 2002 - 16:00

ChristenUnie daagt kabinet en kerken uit verder te praten over waarden en normen

Het kabinet heeft zicht op de betekenis van waarden en normen voor de samenleving. De minister-president omarmde het voorstel van Kars Veling om een commissie voor maatschappelijke waarden in te stellen. "Het gaat erom dat solitaire burgers weer solidaire burgers worden", aldus Leen van Dijke. De ChristenUnie daagt de kerken en het kabinet uit om hierover samen verder te praten. "Hier - in het hart van de parlementaire democratie - moeten vertegenwoordigers van de kerken en de politiek maar eens verder praten over een herontdekking van de Tien Geboden voor de manier waarop we samenleven. Ik vraag de minister-president zich daarvoor beschikbaar te houden".

De ChristenUnie wil de samenleving meer betrekken bij de bezinning op waarden en normen. "Ik vind de manier waarop de gemeente Gouda tot de opstelling van 10 stadsregels is gekomen daar een goed voorbeeld van. Betrokkenheid van onderop is fundamenteel", aldus Van Dijke.

De waarnemend fractievoorzitter van de ChristenUnie verwacht vooral iets van instellingen en organisaties die iets te zeggen hebben over waarden en normen. Concreet noemt hij het onderwijs en de kerken. Leen van Dijke: "Ik weet dat de kerken een zekere verlegenheid kennen op dit punt, maar adeldom verplicht". Hij verwijst naar een hoofdcommentaar van de NRC dat sprak over de normerende logica van de Tien Geboden. "Dat moet de kerken toch uitdagen om het gesprek met de politiek en de samenleving aan te gaan. Daarom roep ik de minister-president en het kabinet, maar ook de collega's in de Tweede Kamer, op om zich beschikbaar te houden voor een gesprek met de vertegenwoordigers van de kerken. En ik roep de kerken op om deze suggestie op te pakken en zich te melden".

---