Gemeente Hoogeveen


---

18 september 2002

Glasexpertisecentrum Nederland: kans voor Hoogeveen

Een Glasexpertisecentrum op de huidige locatie van het Glasmuseum. Met dat voorstel gaan burgemeester en wethouders van Hoogeveen volgende week naar de gemeenteraad.

Het voorstel is in nauw overleg met de Stichting Glasmuseum en de stichting DBF Bedrijfsontwikkeling geschreven en gebaseerd op een studie van DBF, uitvoerder van het project 'Bedrijven onder dak' van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland SNN.

Als de raad akkoord gaat met het collegevoorstel, kan er een eind komen aan de al jaren slepende onzekerheid over de toekomst van het Glasmuseum in Hoogeveen.

Bedrijvenpark

Het college stelt de raad voor om samen met anderen te investeren in een nieuw bedrijvenpark rond het thema glas. In het bedrijfsverzamelgebouw is plaats voor het huidige Glasmuseum, maar ook voor andere glasbedrijven, glaskunstenaars en een opleidingscentrum. Projectleider DBF mikt met name op ondernemersinitiatieven in Noord-Nederland en Duitsland.

In de nieuwe opzet kan het Glasmuseum zijn culturele functie behouden, maar hoeft het niet meer de volle last van het zakelijk management van het complex te dragen. Er komt een apart bedrijfsbureau en een strakke organisatiestructuur.

Brandweerkazerne niet in discussie

Voor het nieuwe glascentrum zal het huidige complex van het Glasmuseum moeten worden uitgebreid. In zijn voorstel stelt het college dat het betrekken van de brandweerkazerne, pal naast het museum, daarbij niet meer in beeld is.

Het gebouwencomplex zal in eerste instantie worden verkocht aan DBF, dat ook de verbouwing en uitbreiding zal coördineren.

Bijdrage gemeente nodig

DBF Bedrijfsontwikkeling onderzocht in opdracht van de gemeente en het Glasmuseum de haalbaarheid van een Glasexpertisecentrum. DBF heeft als doel historisch waardevolle gebouwen in stand te houden en de werkgelegenheid in het midden - en kleinbedrijf te bevorderen. Daarvoor doet DBF een beroep op Europese en Nederlandse subsidies.

Voor de realisering van het nieuwe glascentrum vraagt het college de raad toestemming om eenmalig ¤ 180.000 te investeren en daarnaast jaarlijks een bedrag van ¤ 44.000 ter beschikking te stellen bestemd voor het Glasmuseum. DBF is risicodrager van dit project.

Lange voorgeschiedenis

Het Glasmuseum kwam in 1992 vanuit Diever naar Hoogeveen. Naast een eenmalige investering voor de verplaatsing verstrekte de gemeente een jaarlijkse huursubsidie van 70.000 (circa ¤ 32.000) voor de eerste vijf jaar. In april 1997 besloot de raad de regeling met vijf jaar te verlengen en vorig jaar werd de termijn nog eens met een jaar verlengd.

Het museum trekt rond de 30.000 bezoekers per jaar. Een verdere uitbreiding naar 60.000 bleek niet haalbaar. Toch kan volgens burgemeester en wethouders worden gesteld "dat Hoogeveen sinds de aanwezigheid van het Glasmuseum uit cultuurtoeristisch oogpunt aanzienlijk aantrekkelijker is geworden." De jaarlijkse glasmaand oktober - de Glas-In - is inmiddels een begrip en de Hoogeveense Glasbeurs is de grootste in Nederland.

Marktonderzoek

Volgens de studie van DBF heeft het Glasexpertisecentrum in Hoogeveen de potentie om uit te groeien tot een landelijk opleidingscentrum voor het glasambacht en een bovenregionale toeristische attractie. Op grond van marktonderzoek concludeert DBF ook dat er een duidelijke behoefte is aan bedrijfsruimte bij diverse glasondernemingen.

Met dit voorstel loopt het college van Hoogeveen vooruit op de behandeling van de nieuwe gemeentebegroting. Dat is nodig omdat op 1 oktober de termijn verloopt waarin DBF een beroep kan doen op de zogenaamde Kompasgelden voor Noord-Nederland. Zonder de bijdrage van de gemeente is het plan niet te realiseren.

© Copyright Gemeente Hoogeveen