Provincie Limburg

Provinciale subsidie voor jongerencentra en Moedercentrum

In het kader van het Grote Stedenbeleid

Gedeputeerde Staten stellen de komende drie jaar in totaal ruim 163.000,- beschikbaar aan Roermond voor het realiseren van twee jongerencentra en een moedercentrum. De subsidie wordt toegekend in het kader van het provinciale Grote Stedenbeleid (GSB). In totaal krijgt Roermond in de periode 2001-2003 maximaal 408.000,- van de Provincie van het stedenbeleid.

De subsidie voor het jongerenactiviteitencentrum wordt ingezet voor de realisatie van twee jongerencentra: namelijk het multicultureel jongerencentrum in het Roermondse Veld en een jongerencentrum in de Donderberg. De opening van jongerencentrum in het Roermondse Veld heeft plaatsgevonden op 22 februari 2002. Gestreefd wordt naar de realisatie van het jongerencentrum in de Donderberg in 2003. De officiële opening van het Moedercentrum Roermond heeft plaatsgevonden op 31 januari 2002. Het Moedercentrum Roermond is vanaf begin 2002 een zelfstandige stichting.

De doelstelling van de beide jongerencentra is het versterken van de zelfredzaamheid van jongeren en het vergroten van de participatie middels vrijetijdsactiviteiten in een multicultureel centrum. De zelfredzaamheid van een bepaalde groep jongeren wordt versterkt, met het oog op meer volwaardige deelname aan de lokale samenleving. Dit wil zeggen het versterken van het zelfoplossend vermogen en verbetering van het wederzijdse respect van buurtbewoners en jongeren.

Naast het realiseren van de beide jongerenactiviteitencentra zijn de beoogde resultaten: de realisering sluitend scholings-, trainings- arbeidsmarkttraject waarbij gestreefd wordt naar zeven trajecten op jaarbasis, het realiseren van een jongereninfopunt en wijkservicepunt Donderberg en het creëren van voorwaarden in de wijk voor draagvlak onder wijkbewoners voor activiteiten voor en door jongeren. Dat moet gebeuren door middel van actieve participatie van wijkbewoners en jongeren in de organisatie van het jongerencentrum. Hierbij wordt gestreefd naar vijftien vrijwilligers per jongerencentrum.

De doelstelling van het Moedercentrum Roermond is gericht op het ontwikkelen van netwerken die de participatie van allochtone en autochtone vrouwen met hun kinderen op lokaal niveau vergroten. De vrouwen worden begeleid tot grotere maatschappelijke participatie en zelfredzaamheid, waarbij de vrouwen zelf de richting en het tempo aangeven. Diversiteit en empowerment zijn belangrijke uitgangspunten. Er vindt uitwisseling plaats tussen diverse culturen door activiteiten in het Moedercentrum en de aanwezigheid van het Moedercentrum betekent een versterking van de samenleving in de buurt.

Vrouwen worden geschoold en begeleid om te komen tot de nodige deskundigheid om actief mee te werken om enerzijds het Moedercentrum uit te bouwen tot een leer- en ontmoetingsplek voor vrouwen en anderzijds om door te stromen naar vormen van vrijwilligerswerk en/of betaald werk. Het beoogde kwantitatieve resultaat van het project is de doorstroming van twaalf vrouwen uit de doelgroep per jaar naar cursussen of anderszins naar instroomtrajecten voor de reguliere arbeidsmarkt.
18-9-2002 16:44