Gemeente Velsen

Velsen, 17 september 2002

Werkbezoek Velsen - Galle

Woensdag 18 september a.s. vertrekt een delegatie uit de gemeente Velsen voor een werkbezoek aan Galle in Sri Lanka. Het bezoek vindt plaats in het kader van het GSO-programma van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), waaraan de gemeente Velsen reeds geruime tijd deelneemt. Doel van de reis is onder meer om gezamenlijk projecten te formuleren die moeten leiden tot een versterking van het lokaal bestuur in Galle en vergroten van de kennis over en betrokkenheid bij internationale samenwerking met Nederland. Een belangrijk thema is daarbij het afvalmanagement. Daarnaast leveren de leden van de delegatie hun bijdrage aan een seminar, dat door NAAL wordt georganiseerd ten behoeve van het 400-jarig bestaan van de relatie tussen Nederland en Sri Lanka. Het werkbezoek duurt tot en met 25 september.

Het werkbezoek is gericht op het gemeentebestuur van Galle en op de daar actieve non-gouvernementele organisaties (NGO's). Op landelijk niveau zullen gesprekken worden gevoerd met de Nederlandse ambassadeur in Sri Lanka, de minister van onderwijs en de NAAL, de alumnivereniging voor Sri Lankanen, die in Nederland hebben gestudeerd en die een belangrijke rol vervult in het onderhouden van de betrekkingen tussen beide landen. Op gemeentelijk niveau zijn gesprekken gepland met de burgemeester, de loco-burgemeester, de voorzitter van de gemeenteraad, de oppositie en de ambtelijke top. Verder wordt gesproken met vertegenwoordigers van diverse maatschappelijke organisaties. De delegatie zal verder reeds lopende projecten bezoeken die door SOS Velsen zijn geëntameerd.

De gemeente Velsen onderhoudt sinds 26 jaar een stedenband met de gemeente Galle in Sri Lanka, het vroegere Ceylon. Het eeuwfeest van het Noordzeekanaal in 1976, was voor het gemeentebestuur van Velsen aanleiding een partnergemeente te zoeken in een Derde Wereldland, bij voorkeur in een havenplaats van nagenoeg gelijke omvang. In 1985 heeft het gemeentebestuur van Velsen de werkzaamheden voor de stedenband overgedragen aan de daartoe opgerichte Stichting Ontwikkelingssamenwerking (SOS) Velsen. De stichting ontvangt voor haar werkzaamheden in Galle een subsidie van de gemeente Velsen, waaruit diverse projecten worden gefinancierd.

Aan het werkbezoek nemen deel: A.Ph. Hertog, burgemeester van Velsen en delegatieleider, mevrouw J. Kalshoven-Hopman, beleidsmedewerkster internationale betrekkingen van de gemeente Velsen, J. Kuin, directeur ReinUnie, J. Zuurbier, voorzitter SOS Velsen en A.F. Kouthoofd, bestuurslid SOS Velsen.