Productschap Vis


Datum:18 september 2002

RAPEN VAN SCHELPDIEREN IN DE WESTELIJKE WADDENZEE ONTRADEN

Rijswijk, Het Productschap Vis heeft uit voorzorg een deel van een gebied gesloten voor de schelpdiervisserij. Met grote regelmaat wordt de sanitaire situatie van schelpdieren en het water waarin zij leven onderzocht. In het laatste monster van mosselen in een klein deel van de westelijke Waddenzee is DSP gevonden. Daarom is een deel van het productiegebied westelijke Waddenzee gesloten en zijn uit dit gebied geoogste mosselen vooralsnog voor de handel geblokkeerd. DSP is een toxine, die door algen wordt gevormd en kan ophopen in schelpdieren en die vervolgens op de mens een schadelijke werking kan hebben. De sanitaire monitoring is met onmiddellijke ingang geĂŻntensiveerd.

In verband met deze situatie raden wij het voor eigen consumptie rapen van mosselen en andere schelpdieren die afkomstig zijn uit de westelijke Waddenzee af, totdat nadere informatie bekend is.

De schelpdieren die momenteel in het gebruikelijke handelskanaal aan de consument worden aangeboden zijn geoogst voor de hierboven beschreven situatie of afkomstig uit andere gebieden en zijn derhalve vrij van DSP.

De sluiting van het gebied is gebeurd in samenspraak met het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees, en de Keuringsdienst van Waren.

Voor eventuele vragen kunnen consumenten bellen met het Voedingscentrum, tel: 070-3068888.