---

Brieven aan de Kamer
---

De mogelijke aanwezigheid van asbest op de vliegbasis van Manas in Kirgizië

18-09-2002

Op woensdag 18 september ben ik geïnformeerd over de mogelijke aanwezigheid van asbest op de thans onder Amerikaanse beheer staande vliegbasis van Manas in Kirgizië. Vanaf april jl. opereert daar een Nederlandse C-130 voor tactische transportoperaties en vanaf 1 oktober a.s. worden daar zes Nederlandse F-16´s alsmede een KDC-10 ingezet. In deze brief ga ik nader in op de stand van zaken en de maatregelen die tot op heden ter bescherming van het Nederlands personeel op de basis zijn genomen.

Op 16 september arriveerde de Nederlandse Senior National Representative (SNR) van het European Participating Airforces F-16 (EPAF) detachement op Manas. Daar kreeg deze van de reeds aanwezige Hygiëne- en Preventieve Geneeskundige (HPG-er) te horen dat tijdens een inspectie is vastgesteld dat op drie locaties mogelijk asbest aanwezig is. Ten eerste is in de dakbedekking van drie gebouwen waarin thans Franse militairen zijn gehuisvest, maar die mogelijk door het EPAF-detachement worden overgenomen, verdacht materiaal met vezels aangetroffen. Navraag bij de Fransen leverde op dat de gebouwen door henzelf zijn gebouwd en dat er volgens hen geen asbest in de dakbedekking aanwezig is. De Franse contingentscommandant had echter geen bezwaar tegen het nemen van een monster om dit op asbest te laten onderzoeken.

Op de tweede plaats werd hetzelfde materiaal als in de dakbedekking net buiten de ingang van het operatie centrum gevonden. Mogelijk betreft dit restafval van de dakbedekking.

Op de derde plaats is tussen de kiezels, die als halfverharde ondergrond in het zogenoemde tent city zijn aangebracht, verdacht materiaal aangetroffen. Tent city is de locatie waar de legeringstenten van alle op Manas aanwezige militairen staan. Nader onderzoek leerde dat in het gehele gebied waar de kiezels zijn aangebracht verdachte stukjes zijn aangetroffen. In dit verband wordt afdekken van de kiezels niet als een reële mogelijkheid beschouwd om mogelijke risico´s in te dammen.

Van al het verdachte materiaal zijn monsters genomen. Het materiaal dat in de dakbedekking en bij de ingang van het operatie centrum is aangetroffen, is via Amerikaanse kanalen voor onderzoek aangeboden. De uitslag hiervan is nog niet binnen. Aangezien het hier om vaste dakbedekking gaat, is de verwachting dat het gezondheidsrisico gering is.

Ook de monsters die in tent city zijn genomen, zijn de Amerikanen voor nader onderzoek aangeboden. Toen bleek dat dit Amerikaanse onderzoek voor Nederland te lang zou gaan duren, zijn de monsters voor onderzoek naar Nederland gestuurd. Nederland geeft hieraan hoge prioriteit omdat in het tentenkamp al Nederlanders aanwezig zijn. De resultaten van het onderzoek worden eind deze week verwacht.

De SNR heeft inmiddels contact gehad met de Amerikaanse basiscommandant en de Franse contingentscommandant. Beide toonden begrip voor de zorg van de SNR, maar stelden tevens niet al te zwaar aan de vondst van het verdachte materiaal te tillen. Derhalve hebben de Amerikanen besloten vooralsnog geen maatregelen te treffen en de resultaten van het onderzoek af te wachten. Wel zegde de basiscommandant alle medewerking toe voor de uitvoering van aanvullend luchtonderzoek. De daarvoor noodzakelijke meetinstrumenten zijn nog niet op de basis aanwezig, maar worden zo snel mogelijk samen met een desbetreffende specialist naar Manas gestuurd.

De SNR heeft de aanwezige Nederlandse militairen over de vondst van verdacht materiaal geïnformeerd en tevens de Deense- en Noorse detachementscommandant verzocht hun respectievelijke hoofdsteden van de situatie op de hoogte te stellen. De Nederlandse bonden zijn inmiddels door de CDS over de situatie op de basis in Manas geïnformeerd.

Indien de situatie daartoe aanleiding geeft, zal ik u ter zake nader informeren.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Gerelateerde pagina's * Strijd tegen het terrorisme: kamerbrieven

Nieuws Ministerie van Defensie