PvdA Europees parlement


Medicijnen voor arme landen - overheden falen

19 september 2002
Ronde Tafel 19 September, Dorette Corbey Persconferentie 17.15 in zaal A3H1 Europees parlement

PvdA Europarlementariër Dorette Corbey wil dat de Europese Unie het voortouw neemt om ervoor te zorgen dat de ontwikkeling van medicijnen voor 'neglected diseases' niet langer stagneert. Neglected diseases zijn, cynisch omschreven, 'voor de farmaceutische industrie niet rendabele ziekten'. Het zijn ziekten die met name voorkomen in arme landen en die bewust worden genegeerd, omdat het financiëel niet interessant is medicijnen ertegen te ontwikkelen - het ontbreekt de patienten aan koopkracht. Volgens Corbey worden miljoenen mensen meer het slachtoffer van deze enorme gezondheidscrisis als er niets gebeurt. Om de Europese Unie in actie te krijgen heeft de PvdA Europarlementariër in samenwerking met Artsen zonder Grenzen het initiatief genomen tot een Ronde Tafel-gesprek op donderdag 19 september in Brussel. Deelnemers aan deze Ronde Tafel zijn de Europees Commissarissen Busquin (onderzoek) en Liikanen (industriebeleid), vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie, ngo's, politici, wetenschappers en vertegenwoordigers van de Europese Lidstaten.

Corbey: "Als politica en ex-verpleegkundige, hoef ik alleen maar te kijken naar de al die kinderen zonder toekomst. Naar zwangere vrouwen die hun ziekten weer overdragen op hun kinderen. Je hart breekt." De kille cijfers ' tegenover' de miljoenen slachtoffers zeggen voldoende: In de laatste 20 jaar zijn 1.393 nieuwe medicijnen ontwikkeld. Slechts 13 daarvan waren bestemd voor de behandeling van tropische ziekten. Dit betekent: Minder dan 10 procent van de totale research, voor circa 90 procent van de wereldbevolking. De PvdA Europarlementariër: "Dit kan niet. Dit mag niet. Je laat mensen in het moeras zakken. De Europese Unie moet verantwoordelijkheid nemen en haar leiderschap tonen."

Na afloop van de Ronde tafel in het Europees Parlement in Brussel, op donderdag 19 september, houdt Dorette Corbey een persconferentie in Kamer A3H1. Vertegenwoordigers van Artsen zonder Grenzen zullen eveneens aanwezig zijn. Aanvang: 17.15 uur. Op www.corbey.nl vindt U meer onder de titel Medicines in a global context.

Informatie: Martin Ruis (nieuwe) persvoorlichter, GSM 06 ‑ 290 53 146 en Dorette Corbey, PvdA Europarlementariër, telefoon 06 26 168 372.

Europese vogelrichtlijn stopt economische vooruitgang niet (02 september 2002) >>
Hervorming Europees landbouwbeleid
(02 september 2002) >>
Diamantenhandel
(01 september 2002) >>
Commissaris de Palacio onder vuur in Europees Parlement (20 maart 2002) >>
"Weigerachtige Europese christen-democraten onbegrijpelijk" (08 maart 2002) >>