Nederlandse Vereniging van journalisten

Foto's en ouderen

Foto: privécollectie Jaap Herschel

Foto's zijn herinneringen. Van een seconde geleden of van zestig jaar terug. Het zijn "bevroren momenten" die laten zien hoe het was. Met dat gegeven in het achterhoofd verzamelt Verpleeghuis De Houttuinen in Haarlem jeugdfoto's van haar 91 dementerende bewoners. De foto's worden uitvergroot en opgehangen om ouderen te helpen zich hun jeugd te herinneren.

Het jeugdfotoproject is een initiatief van verpleegkundige Marijke Visser. Zij werkt deeltijd en is beeldend kunstenaar. In het Haarlems Daglbad zegt Marijke: "In veel verpleeg- en verzorgingshuizen zie je abstracte schilderijen aan de muur. Erg mooi, die moderne kunst, maar ouderen kunnen er niet zoveel mee. En voor dementerende ouderen is het helemaal moeilijk. Het is niet eenvoudig om contact te krijgen met ouderen die dementeren. Naast geheugenproblemen hebben ze moeite met begrippen als tijd en plaats. Wonderwel kunnen ze zich wel dingen uit hun jeugd herinneren en het fotoproject draagt daar een extra steentje aan."
"Bovendien krijg je door de foto's een beeld van hoe iemand ooit was. Hopelijk herkennen zij zichzelf of de sfeer op de foto. Met een beetje geluk kunnen we er dan met hen over praten."
De foto's worden op 19 september onthuld en zijn dan eenmalig centraal te zien in De Houttuinen. Daarna verhuizen ze naar de verschillende afdelingen.