Nationaal Dubo Centrum

woensdag 14 augustus 2002

Verbeterd Nationaal Pakket GWW verschijnt 19 september

Tijdens de Praktijkmiddag Duurzaam Bouwen in de GWW op 19 september 2002 wordt het nieuwe pakket Duurzaam Bouwen GWW gepresenteerd. Dit nieuwe pakket is een hulpmiddel bij het invoeren van duurzaam bouwen binnen de uitwerking van GWW-projecten.

Dit Nationaal Pakket GWW 2002 is een uitbreiding van de vorige versie (2001). Het accent ligt zowel op concrete maatregelen voor duurzaam bouwen als op de werkwijze om te komen tot duurzaam bouwen. Doel van dit pakket is duurzaam bouwen voor een bredere groep meer toegankelijk te maken en te stimuleren dat er duurzamer wordt gebouwd. Het pakket is een hulpmiddel tot een dubo-manier van denken bij projecten. De doelgroep van het pakket bestaat zowel uit bestuurders en beslissers, als ontwerpers en uitvoerders.

Stappenplan
Een belangrijk onderdeel van het verbeterde pakket is het stappenplan. Om duurzaam bouwen een logisch onderdeel in de uitwerking van projecten te laten zijn, is dit hulpmiddel ontwikkeld. Hierin wordt een zestal stappen onderscheiden, die per projectfasen (planfase of besteksfase bijvoorbeeld) worden doorlopen voor een verdere optimalisatie en concretisering van duurzaam bouwen binnen de fasen van het project.
De stappen bestaan uit:

1. Formuleren van doelen en randvoorwaarden, waarin de doelen voor duurzaam bouwen worden vastgelegd, zoals besparen van energie, beperken van afval of verminderen van gebruik van materialen..
2. Vastleggen ambities waarin de doelen uit stap 2 meetbaar worden gemaakt. Dit kan aan de hand van ambitieniveaus, zoals hoeveel energie er moet worden bespaard, hoeveel procent het afval moet afnemen en hoeveel ton materialen er moet bespaard worden.
3. Van ambities naar maatregelen. Voor het bereiken van de ambitieniveaus moeten maatregelen worden gevonden. Om na te gaan of maatregelen relevant zijn voor een project, moet in de eerste plaats de haalbaarheid worden getoetst.

4. Maatregelen afwegen en kiezen. Als in stap 3 te veel maatregelen zijn verzameld om te kunnen uitvoeren, moet een keuze tussen de maatregelen worden gemaakt. De maatregelen moeten daartoe worden afgewogen. Relevant bij de afweging zijn onder andere tijd, geld, risico's en relevantie voor het gebied.

5. Uitvoeren van maatregelen die in stap 4 zijn gekozen. Daarbij is het belangrijk om datgene wat is bedacht ook zorgvuldig toe te passen. Een zorgvuldige realisatie van de duurzaamheidsmaatregelen uit het bestek bepaalt uiteindelijk het succes van duurzaam bouwen. Zorg dan ook dat bijvoorbeeld de uitvoerder, leverancier en beheerder weten waar zij op moeten letten om de ambities in de uitvoering waar te maken.

6. Evaluatie van het project om uit fouten en successen voor volgende projecten lering te trekken.

De maatregelen dienen als hulpmiddel voor het concreet toepassen van duurzaam bouwen binnen projecten. De maatregelen geven inzicht in de mogelijkheden van duurzaam bouwen, en de effecten en kosten hiervan. Ze zijn zodanig opgezet dat ze de gebruiker inzicht geven in het denkproces om tot een duurzame keuze voor een specifiek onderdeel van het totale project te komen. De objectgerichte indeling maakt de gebruiker snel wegwijs. Dit betekent dat alle maatregelen zijn onderverdeeld naar objecten waarop ze van toepassing zijn. De objecten zijn: Proces, Water, Groen, Grondwerk, Wegen, Rail, Kabels & Leidingen en Kunstwerken.

Het nieuwe pakket Duurzaam Bouwen GWW wordt gepresenteerd tijdens de Praktijkmiddag Duurzaam Bouwen in de GWW op 19 september 2002. Meer informatie over het nieuwe pakket is per e-mail te krijgen bij CROW.