Ingezonden persbericht

Verkeerde adviezen op basis van financiële bijsluiter

Financiële bijsluiter schept geen duidelijkheid!

Op 19 september presenteert MoneyView de resultaten van het onderzoek over de werking in de praktijk van de financiële bijsluiter bij beleggingsverzekeringen. De regels blijken zo moeilijk te interpreteren dat het gevaar dreigt dat op basis van de huidige offertes en bijsluiters verkeerde adviezen worden verstrekt. Dat is de adviseurs overigens niet aan te rekenen, de regels en hun samenhang zijn zo complex gemaakt dat ze bijna niet te begrijpen zijn.

De praktijk

Veel recente praktijkvoorbeelden maken duidelijk dat de vergelijkbaarheid van offertes door de introductie van de financiële bijsluiter er niet groter op geworden is. Helaas is de ene 8% nog steeds niet de andere 8%. Rekenresultaten uit offertes op basis van een door de adviseur ingevuld voorbeeldpercentage zijn dus meestal niet vergelijkbaar. Wie dit toch doet loopt grote kans zijn klant een verkeerd advies te geven met het risico van claims achteraf van dien.

Het onderzoek

Het onderzoek is specifiek gericht op de gevolgen van de financiële bijsluiter en herziene Code Rendement en Risico voor beleggingsverzekeringen en spaarkasovereenkomsten. Centraal staan de begrippen en definities van rendementen en kosten. Het onderzoek kent een theoretisch en een praktisch deel.

In het theoretische deel wordt aandacht geschonken aan de definities en rekenvoorschriften zoals omschreven in de voormalige Code Rendement en Risico (versie 2, die van toepassing was tot 1 juli jl.). Bekende begrippen als het gemiddeld historisch fondsrendement, standaard fondsrendement en productrendement zullen nog eens worden toegelicht. Daarbij zal uiteraard ruime aandacht worden geschonken aan de tekortkomingen van deze Code. Vervolgens worden de rendementsbegrippen in de Nadere regeling financiële bijsluiter en de herziene Code Rendement en Risico beschreven en nog eens naast die van de 'oude' Code gelegd. Speciale aandacht is er in dit deel voor de "kosten van de fondsen", nader toegelicht m.b.v. de circulaire van DNB waarin zij zich uitspreekt over de gewenste specificaties van kostencategorieën in zowel prospectus als jaarverslagen.

In het praktische deel ligt de focus op de interpretatie en implementatie door de verzekeraars van de regels en voorschriften in de Nadere regeling financiële bijsluiter en de herziene Code Rendement en Risico. Daarbij zullen d.m.v. het vergelijken van offertes de gevolgen van de nieuwe regelingen zichtbaar worden gemaakt, onder andere voor de marktpositie van de diverse verzekeraars vóór en ná de implementatie. Daarbij zullen de offertes van alle individuele maatschappijen worden beschreven en worden getoetst aan de nieuwe regelgeving.

Bestellen?

Het onderzoek genaamd "Medicijn erger dan de kwaal? De financiële bijsluiter in de verzekeringsbranche" kost e 495,00. Op bestellingen die vóór 31 augustus worden geplaatst wordt een intekenkorting van 15% verleent. Tevens organiseert MoneyView workshops over het onderzoek waarin u wordt verteld hoe u de "huidige" offertes op waarde kunt schatten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met MoneyView via telefoonnummer 020 - 626 2004 of e-mail support@moneyview.nl