Socialistische Partij

Enorme respons bliksemactie 'Nederland geen afluisterstaat'

16-09-2002 * Maar liefst 2328 mensen tekenden in de drie dagen de digitale protestbrief aan minister Donner en de vaste kamercommissie voor Justitie. De actie was gestart op initiatief van de burgerechtenbeweging Bits of Freedom, de Socialistische Partij en een aantal insiders in de wereld van datcommunicatie en was bedoeld om de grote ongerustheid tot uitdrukking te brengen over de Europese plannen om afluistermaatregelen mogelijk te maken.

De Europese Unie wil van alle burgers in Europa informatie de afkomst en bestemming van telefoongesprekken, het internetgedrag, emails, sms-jes, mobiele telefoontjes verplicht laten opslaan door telecombedrijven en internetbedrijven. Deze informatie is dan beschikbaar voor politie en geheime diensten. Een goede controle wat er precies met de gegevens gebeurt ontbreekt in Nederland en in Europa. Veel mensen blijken zich zorgen te maken over deze Big brother toekomst.

De protestbrieven zijn verstuurd aan minister Donner en de leden van de vaste kamercommissie. Aanvankelijk wilde de Tweede Kamer afgelopen woensdag een besluit nemen zodat minister Donner op de informele top in Kopenhagen op 13 en 14 september de verontrusting over zou kunnen brengen aan de overige ministers van de EU. Helaas werd het punt om onverklaarbare redenen van de agenda afgevoerd. De initiatiefgroep 'Nederland gen afluisterstaat'houdt de gang van zaken nauwlettend in de gaten. Het is niet de eerste keer dat voorstellen als er te veel weerstand ontstaat tijdelijk van de agenda af worden gevoerd om er in 'rustiger' tijden ineens over te beslissen. Mogelijk wordt de protestactie hervat nadat SP kamerlid Harry van Bommel antwoord heft gehad op vragen die hij stelde aan de regering over deze afluisterpraktijken.

Op 19 september vindt in Amsterdam in de Balie een debat plaats over 'Nederland geen afluisterstaat'. Dit debat wordt georganiseerd door Bits of Freeedom. Ook Europarlementarier Erik Meijer zal aan het debat deelnemen. Belangstellenden zijn welkom.