Amstelland NV

Nieuwegein, 19 september 2002

Persbijeenkomst, vandaag om 13.00 uur in Amsterdam

Bestuursvoorzitter Klaas de Ruiter en vice-voorzitter Hans van Veggel presenteren strategie en halfjaarcijfers vandaag om 13.00 uur in kantoorgebouw Forum (Loyens & Loeff), Fred. Roeskestraat 100 in Amsterdam

Analistenbijeenkomst, vandaag om 15.00 uur in Amsterdam

Bestuursvoorzitter Klaas de Ruiter en vice-voorzitter Hans van Veggel presenteren strategie en halfjaarcijfers vandaag om 15.00 uur in kantoorgebouw Forum (Loyens & Loeff), Fred. Roeskestraat 100 in Amsterdam

Ontwikkelaar verwacht sterke groei in Europese winkelprojecten

Amstelland MDC verwerft 50%-belang
in Tsjechische winkelontwikkelaar

Amstelland MDC heeft een belang van 50 procent genomen in de Tsjechische projectontwikkelaar Retail Development Company A.S. (RDC). Het belang is overgenomen van Ahold Real Estate BV, dat de overige 50 procent houdt. Amstelland MDC en Ahold Real Estate zullen gezamenlijk de directie van RDC voeren.

RDC is in Tsjechië een van de grootste projectontwikkelaars van winkelcentra en hyper- en supermarkten. De markten worden ontwikkeld in opdracht van Ahold-dochters Hypernova en de supermarktketen Albert. De winkelcentra zijn in Tsjechië bekend onder de merknaam "Olympia Center". RDC realiseerde deze centra reeds in Brno (52.000 m²), Teplice (30.000 m²) en in Mlada Boleslav (26.000 m²).

Groei in Europese winkelcentra
De verwerving van het belang past in de strategie van Amstelland MDC om de komende jaren te groeien in de ontwikkeling van Europese winkelcentra. Amstelland MDC verwacht dat de omzet uit winkelprojecten de komende jaren zal toenemen van 26 procent (verwachting 2002) tot 41 procent (2004). De nadruk zal daarbij vooral liggen op buitenlandse projecten. In 2002 zal circa 22 procent van de omzet uit het buitenland komen; in 2004 zal dat naar verwachting 38 procent zijn. In winkelprojecten in het buitenland behaalt Amstelland MDC doorgaans een hogere bruto marge als in kantorenprojecten in Nederland.

Negen landen
Amstelland MDC is in negen Europese landen actief met winkelprojecten. Deze week opende de Portugese premier Barroso het winkelcentrum Almada Forum in Lissabon. MDC, dat in augustus werd overgenomen door Amstelland, ontwikkelde hier het op-twee-na grootste winkelproject in Europa met een totale oppervlakte van 110.000 m², inclusief 35 restaurants, bioscopen en een entertainmentcentrum. De 260 winkels zijn alle verhuurd. Het centrum, met een totaal investeringsbedrag van ¤ 250 miljoen, werd verkocht aan Commerz Grundbesitz Investmentgesellschaft GmbH uit Frankfurt.

Versterking marktpositie in Tsjechië
RDC telt 22 medewerkers. Zij heeft circa 200.000 m² winkelruimte in voorbereiding in Plzen, Praag en Olomouc. Tsjechië toont een goede economische groei. De behoefte van Tsjechische retailers en Europese winkelformules aan goede winkellocaties in Tsjechische steden is groot. In Praag gaat het vooral om goed toegankelijke en kwalitatief hoogwaardige centra. In het Praagse stadsdeel Chodov werkt RDC met Rodamco Europe aan een centrum van 50.000 m² met winkels, leisure-voorzieningen en 2.400 parkeerplaatsen. Een tweede fase voorziet in nog eens 20.000 m2 winkels en woningen en voorzieningen. Rodamco Europe heeft het centrum in haar beleggingsportefeuille opgenomen.

Amstelland MDC en Ahold verwachten gezamenlijk een sterkere marktpositie te verwerven door de combinatie van het marktleiderschap van Ahold in Tsjechische super- en hypermarkten met de kennis en ervaring van Europese winkelconcepten van Amstelland MDC.

Toelichting strategie en halfjaarcijfers
De Raad van Bestuur geeft vandaag een toelichting op de strategie van Amstelland MDC en op de halfjaarcijfers, die op 12 augustus vervroegd werden gepubliceerd in het kader van de overname van MDC door Amstelland. Amstelland MDC bevestigt haar winstverwachting: de winst per aandeel voor afschrijving goodwill zal naar verwachting in 2002 met circa 30 procent stijgen naar EUR 0,83 en na afschrijving goodwill met circa 17 procent naar EUR 0,74, behoudens onvoorziene omstandigheden. In 2003 zal de winst per aandeel voor de combinatie Amstelland MDC naar verwachting stijgen met circa 25 procent voor afschrijving goodwill en met circa 20 procent na afschrijving goodwill, behoudens onvoorziene omstandigheden.

Vastgoedverkopen
Recentelijk verkocht Amstelland MDC in Nederland twee volledig verhuurde kantoorprojecten aan beleggers. Het Kantoorgebouw Eurogate II van circa 16.900 m2 (19.500 m2 bruto vloeroppervlak) in Rotterdam werd voor circa ¤ 44 miljoen verkocht aan MEAG MUNICH ERGO Real Estate Investment GmbH . Het kantoor is verhuurd aan Ecorys Nederland en Ballast Ham Dredging. In Amsterdam werd het aan Warner Home Video's verhuurde kantoorgebouw Center Court C (2.700 m2) voor ¤ 6,9 miljoen verkocht aan een groep Ierse particuliere beleggers. Met de verkoop van de projecten was reeds rekening gehouden in de meerjarige winstverwachting.




Amstelland NV