Docdata NV

Te verspreiden op 19 september 2002

---
U.S. Eastern Standard Time 02.30h. U.K. 07.30h. Continental Time 08.30h.

PERSBERICHT
DOCdata levert beveiligingssystemen voor bankbiljetten aan Rusland en gaat een strategische alliantie aan met KBA-Giori

Industrial Automation Integrators (IAI) B.V. in Veldhoven, een dochteronderneming van DOCdata N.V., levert twee laserperforeersystemen aan Goznak (www.goznak.ru), de Russische veiligheids-drukker. Deze lasersystemen zijn geschikt om MicroPerf® aan te brengen in Russische bankbiljetten. MicroPerf® is een beveiligingskenmerk dat bestaat uit zeer kleine gaatjes in het bankbiljet. Deze gaatjes zijn alleen waarneembaar als het bankbiljet tegen het licht wordt gehouden. MicroPerf® maakt het voor vervalsers een stuk moeilijker een biljet na te maken. MicroPerf® is ontwikkeld door Orell Füssli (www.ofs.ch), drukker van onder andere de Zwitserse bankbiljetten. Orell Füssli treedt op als hoofdaannemer. Het eerste systeem zal voor het eind van 2002 worden geïnstalleerd in Perm (Rusland); het tweede systeem wordt in maart 2003 geïnstalleerd in de fabriek van Goznak in Moskou.

IAI's laserperforeersystemen zijn geïntegreerd in apparatuur van König und Bauer (KBA). KBA (www.kba-print.de) is een vooraanstaande leverancier van systemen en drukpersen voor de bankbiljetten beveiligingsmarkt. Wereldwijd wordt bijna 90% van de bankbiljetten gedrukt op KBA drukpersen.

Orell Füssli en IAI zijn een strategische alliantie aangegaan met KBA-Giori, de verkoop- en marketing dochteronderneming van KBA, gespecialiseerd in de markt van veiligheidsdrukkers. De samenwerking behelst onder meer dat KBA-Giori MicroPerf® systemen zal gaan verkopen aan haar klanten en dat KBA en IAI deze systemen produceren, installeren en onderhouden. Orell Füssli zal het kenmerk MicroPerf® blijven promoten bij de overheidsinstellingen en veiligheidsdrukkers.

De levering van de systemen aan Rusland en de strategische alliantie met KBA/GIORI opent het perspectief voor MicroPerf® om één van de standaard beveiligingskenmerken in bankbiljetten te worden.

§ Industrial Automation Integrators (IAI) B.V., een dochteronderneming van DOCdata N.V. ontwerpt, bouwt en levert productiesystemen gebaseerd op optische- en lasertechnologie voor toepassing in onder andere documentbeveiligingssystemen voor veiligheidsdrukkers en bewerkingssystemen voor verpakkings-materialen.
§ DOCdata Media Groep is een vooraanstaande onafhankelijke dienstverlener voor de media uitgevers op het gebied van audio, multimedia en software in Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
§ DOCdata E-commerce Fulfillment houdt zich bezig met fijnmazige logistiek en gepersonaliseerde distributie voor onder andere internetwinkels, detailhandel ketens en hard- en software bedrijven.

Waalwijk, Nederland, 19 september 2002 - DOCdata N.V. (Euronext Amsterdam: DOCD)

Verdere informatie:
DOCdata N.V.
J.C.A. van Gerwen
CTO
Tel. +31 416 631 100