Persmededeling

LOTUS BAKERIES: HALFJAARLIJKS VERSLAG 2002.


- Geslaagde omschakeling naar het Lotus-eenheidsmerk en sterke stijging van de omzet.


- Herstructurering van wafels en galetten verloopt gunstig.

- Belangrijke éénmalige kosten en ongunstige resultaten in Nederland drukken het bedrijfsresultaat. Deze kosten worden gecompenseerd door een meerwaarde op de Jeurgens-transactie.


- Gunstige resultaatvooruitzichten voor het tweede semester 2002.


1. Resultaten 1ste semester 2002.

 Resultatenrekening (in miljoen EUR)    30/06/02    30/06/01    Evolutie %

 Omzet                                       72,66       66,96 + 8,5

 Afschrijvingen (1)                         (5,53)      (4,87) + 13,6

 Bedrijfsresultaat                            0,11        0,72 - 84,7

 Financieel resultaat (2)                   (1,58)      (1,70) - 7,1

 Afschrijvingen op                          (0,33)      (0,40) - 17,5
 consolidatieverschillen

 Resultaat uit de gewone                    (1,47)      (0,98) + 50,0
 bedrijfsuitoefening

 Uitzonderlijk resultaat                      1,86        0,16 -

 Resultaat vóór belastingen                   0,39      (0,82) -

 Belastingen                                (0,33)      (0,26) + 26,9

 Resultaat vermogensmutatiemethode            0,05        0,02 + 150,0

 Nettoresultaat                               0,11      (1,06) -

 Nettoresultaat: deel van derden              0,04        0,01 + 300,0

 Nettoresultaat: aandeel Groep                0,07      (1,06) -

 Lopend nettoresultaat                      (1,42)      (0,82) + 73,2

 Autofinanciering (in miljoen EUR)

 Lopende netto cash flow (3)                  2,74        4,38 - 37,4

 Netto cash flow                              3,00        4,52 - 33,6

 Totaal aantal aandelen per 30/06          803.037     750.537

(1) exclusief afschrijvingen op consolidatieverschillen

(2) inclusief afschrijvingen op consolidatieverschillen

(3) lopende netto cash flow wordt gedefinieerd als lopend nettoresultaat + afschrijvingen + voorzieningen en waardeverminderingen

2. Belangrijke feiten en realisaties.


- De omschakeling van onze lokaal belangrijke merken naar het Lotus-merk is, op enkele kleinere gevallen na, volledig afgerond. In België, waar deze merken het belangrijkst waren, is nu reeds de globale Lotus-merkpositie gevoelig verstevigd. Daarnaast laat het eenheidsmerk Lotus ons toe om, in de eerste plaats in Frankrijk en Nederland, een merkpositie uit te bouwen met lokaal belangrijke producten samen met vooral speculoos en wafels.


- De productie van wafels en galetten kende een belangrijke herstructurering. De fabriek te Turnhout werd gesloten en de productie overgeplaatst naar de fabriek van Interwaffles te Courcelles. Het sociaal overleg resulteerde in een akkoord en het geheel verliep, door de positieve houding en de goede samenwerking van de betrokkenen, zoals gepland. Te Courcelles startte deze nieuwe productie zoals voorzien, maar het duurt bij dergelijke omvangrijke verhuis- en opstartoperaties steeds enkele maanden vooraleer de gewenste rendementen worden bereikt.


- Daar lange vingers (boudoirs) niet passen in de merkpolitiek van Lotus Bakeries werd deze activiteit verkocht aan Jeurgens Banket. Deze transactie geeft aanleiding tot een meerwaarde op de verkoop van de participatie in Jeurgens en op het cliënteel. De pro-ductie van lange vingers wordt eind 2003 overgeplaatst naar Jeurgens. De bijkomende meerwaarde op de verkoop van de productie-activiteit lange vingers en op de productie-uitrusting wordt pas eind 2003 gerealiseerd.


- De joint-venture Harry's Benelux, die de commercialisatie van viennoiserie realiseert in België, kende een belangrijke groei in omzet en realiseerde een positieve bijdrage tot het geconsolideerd resultaat.


- De Tsjechische joint-venture Lotus-Delta kende een positieve evolutie van de verkoop. De verliescijfers verminderen systematisch.

3. Toelichting.

3.1. Veranderingen in de consolidatiekring

Vanaf 1 januari 2002 werd Interwaffles voor 100% opgenomen in de consolidatiekring tegenover 50% in 2001.

3.2. Omzet

De geconsolideerde omzet kende een stijging van 8,5% tot 72,7 miljoen EUR. Indien het effect van de opname voor 100% van Interwaffles in plaats van 50% wordt geëlimineerd bedraagt de omzetstijging 4,9%. Deze gunstige evolutie is vooral te danken aan de forse stijging van de verkoop in België, waar het gunstig effect van het eenheidsmerk Lotus reeds heel duidelijk is, en aan zeer sterke stijgingen in de voornaamste exportlanden. In Nederland daarentegen kende de omzet een daling.

3.3. Bedrijfsresultaat


- Zoals verwacht is er slechts een klein positief bedrijfsresultaat (0,1 miljoen EUR). Het is immers gedurende het tweede kwartaal van 2002 dat de stopzetting van de productie in Turnhout en de verhuis naar Interwaffles in Courcelles werden gerealiseerd.

Zo bleef de fabriek in Turnhout nog verlies lijden tot aan de sluiting eind mei. De kosten van de sluiting van de fabriek van Turnhout werden afgenomen van de voorzieningen die hiervoor eind 2001 werden aangelegd.

De verliezen en integratiekosten van Interwaffles werden, zoals reeds aangekondigd, gecompenseerd door een gedeelte van het negatieve consolidatieverschil, ontstaan bij de overname van de 50% in Interwaffles van NPM, en werden als andere bedrijfs-opbrengsten in resultaat genomen.


- In de eerste jaarhelft van 2002 waren de resultaten in Nederland gevoelig lager dan gepland. Dit is gedeeltelijk te wijten aan de start van een automatische productie die moeizaam verliep en hoge kosten veroorzaakte.


- Het bedrijfsresultaat werd ook negatief beïnvloed door een aantal éénmalige kosten, waaronder een veel grotere terugkeer van Artis-Historiapunten dan voorzien doordat de oude punten niet meer geldig waren vanaf 1 juli 2002. Samen bedroegen deze éénmalige kosten
1,1 miljoen EUR.


3.4. Uitzonderlijke resultaten

In het eerste semester werden enkele belangrijke uitzonderlijke opbrengsten gerealiseerd. Het fabrieksgebouw te Turnhout werd verkocht met een meerwaarde. Daarnaast leverde de verkoop van de participatie in Jeurgens en van de verkoopactiviteiten van lange vingers (boudoirs) ook een meerwaarde op. Beide meerwaarden samen bedragen 1,9 miljoen EUR.

3.5. Globale resultaten

Het geconsolideerde nettoresultaat bedroeg 0,1 miljoen EUR, het lopend netto-resultaat -1,4 miljoen EUR, de lopende netto cash flow 2,7 miljoen EUR en de netto cash flow 3 miljoen EUR. De lopende netto cash flow en de netto cash flow werden negatief beïnvloed door de kosten van de sluiting van de fabriek te Turnhout voor 2,3 miljoen EUR. De netto cash flow werd negatief beïnvloed door de verliezen en de integratiekosten van Interwaffles.

4. Vooruitzichten.


- Wij verwachten voor het 2de semester een globale omzetstijging van 8 à 10%, zodat een gelijkaardige stijging voor het gehele jaar 2002 kan voorzien worden. Het positieve effect van de omschakeling van onze regionale merken naar het Lotus-merk, de vele commerciële acties en publicitaire ondersteuning zorgen voor mooie groeicijfers in de meeste markten.


- Gedurende het 2de semester zullen de verliezen en opstartkosten bij Interwaffles reeds gevoelig lager zijn dan gedurende het 1ste semester. Zij zullen ook gecompenseerd worden door een gedeelte van de negatieve consolidatieverschillen.


- De resultaten in Nederland zullen nog een negatief impact hebben op het geheel, ofschoon door enkele organisatiewijzigingen de kosten zullen dalen.


- Voor het overige voorzien we, door de gunstige verkoopevolutie en door de progressieve verbetering van productiviteit en kostenbeheersing, voor geheel 2002 een nettowinst van 2 à 3 miljoen EUR en een netto cash flow van 10 à 12 miljoen EUR te bereiken.

5. Financiële kalender.


 Financiële analistenvergadering:                          1 oktober 2002
 Bekendmaking jaarresultaten 2002:                          13 maart 2003
 Gewone algemene vergadering van                               9 mei 2003
 aandeelhouders:

VERSLAG VAN DE COMMISSARIS OVER HET BEPERKT NAZICHT VAN DE GECONSOLIDEERDE HALFJAARLIJKSE INFORMATIE VAN LOTUS BAKERIES NV PER 30 JUNI 2002

Hierbij brengen wij u verslag uit over de uitvoering van het beperkt nazicht van de geconsolideerde halfjaarlijkse informatie van de vennootschap Lotus Bakeries NV per 30 juni 2002.

Wij hebben een beperkt nazicht uitgevoerd overeenkomstig de aanbevelingen van het Instituut voor Bedrijfsrevisoren. Bijgevolg bestond dit nazicht voornamelijk in de ontleding, de vergelijking en de bespreking van de financiële informatie. Het was dan ook minder diepgaand dan een volkomen controle van de jaarrekening die tot doel heeft een verklaring te geven over de getrouwheid van het vermogen, de financiële toestand en de resultaten op het einde van het boekjaar.

Naar aanleiding van het beperkt nazicht zijn geen gegevens aan het licht gekomen die aanleiding zouden geven tot belangrijke aanpassingen aan deze tussentijdse geconsolideerde informatie.

17 september 2002

Ernst & Young Bedrijfsrevisoren BCV, Commissaris, vertegenwoordigd door Rosita Van Maele, Vennoot

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met:


    * Karel Boone, CEO              * Filip Standaert, Secretaris-Generaal

 Tel: +32-09-376.26.11                Tel: +32-09-376.26.11

                                      Fax:: +32-09-376.26.04

                                      e-mail:
                                      filip.standaert@lotusbakeries.com

Meer informatie over Lotus Bakeries: www.lotusbakeries.com