CBS

Nettoresultaat beurs nv's daalt fors

Het nettoresultaat van aan de Nederlandse beurs genoteerde ondernemingen is in het eerste halfjaar van 2002 uitgekomen op 1,3 miljard euro. Dat is een forse daling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen was het resultaat nog 15,3 miljard euro. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De omzet is daarentegen met ruim vijf procent toegenomen. De niet-financiële ondernemingen hebben een verlies geleden van 3,9 miljard euro, terwijl de financiële instellingen hun winst met 1,6 miljard euro zagen teruglopen tot 5,2 miljard euro.

Telecommunicatie lijdt grote verliezen
De niet-financiële beurs nv's hebben in het eerste halfjaar van 2002 een verlies van 3,9 miljard euro geleden. In de eerste helft van 2001 was er nog een winst van 8,4 miljard euro. De sterke daling van het nettoresultaat bij de niet-financiële ondernemingen doet zich vooral voor bij de telecommunicatiebedrijven. In de voedingsbranche loopt het nettoresultaat terug met 1 miljard euro. Oorzaken hiervan zijn teruglopende omzetten en negatieve financiële resultaten. In de chemie neemt het nettoresultaat ook af met 1 miljard euro door forse kostenstijgingen. Bij de banken en verzekeringsmaatschappijen is de teruggang in het nettoresultaat vooral veroorzaakt door een toename van 2,3 miljard euro aan financiële lasten. In de eerste helft van 2002 hebben 98 van de 125 beurs-nv's winst gemaakt van samen 12,9 miljard euro. Daartegenover staan 27 ondernemingen met samen een verlies van 11,5 miljard euro.

Omzet stijgt met vijf procent
Bij de niet-financiële beurs nv's is de omzet toegenomen met ruim vier procent. Hieraan hebben vooral de chemie (+9%), de bouw (+9%) en de handel (+8%) bijgedragen. In de zakelijke dienstverlening en de machine-industrie daalt de omzet met zeven en vijf procent. De omzet van de financiële instellngen, banken en levensverzekeringsmaatschappijen, is met negen procent gestegen.

Technische toelichting
Deze voorlopige uitkomsten zijn gebaseerd op de gepubliceerde halfjaarcijfers van 125 van de 142 Nederlandse beurs nv's. Van zeventien ondernemingen zijn nog geen halfjaarcijfers bekend. Enkele belangrijke ondernemingen in deze groep zijn KLM, Vodafone-Libertel en Samas. Alle uitkomsten over 2002 worden steeds vergeleken met dezelfde ondernemingen een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat wordt bepaald door netto-omzet en overige bedrijfsopbrengsten verminderd met alle kosten van de omzet, afschrijvingen en loon- en salariskosten. De financiële resultaten bestaan uit resultaten uit deelnemingen, waarderingsverschillen, rentebaten en -lasten en buitengewone baten en lasten. Het nettoresultaat van een onderneming is dat deel van de omzet, dat uiteindelijk resteert na aftrek van alle kosten en belastingen. Het wordt aangewend als beloning voor de aandeelhouders (dividend) of het dient ter versterking van de financiële positie (reservering).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-191
19 september 2002
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek

Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Persbericht