---

Ministerie van Defensie



---

Mogelijk asbest in Manas

19-09-2002

Op de Amerikaanse vliegbasis Manas in Kirgizië is mogelijk asbest aanwezig. Dat heeft staatssecretaris Van der Knaap gisteren (18 september) aan de Tweede Kamer meegedeeld. Op deze basis is momenteel een C-130 Hercules van de luchtmacht gestationeerd. Op korte termijn vertrekken ook F-16s en een KDC-10 tankvliegtuig naar deze basis. Teneinde zekerheid te krijgen over de aanwezigheid van asbest, zijn monsters genomen. De staatssecretaris verwacht dat eind van de week de resultaten van dit nadere onderzoek deels al bekend zijn.

Bij een inspectie van de vliegbasis door een Nederlandse Hygiëne- en Preventieve Geneeskundige zijn op drie locaties op de vliegbasis verdacht materiaal aangetroffen. Het gaat om de dakbedekking van drie gebouwen waarin Franse militairen zijn gehuisvest, verder op een plek net buiten de ingang van het operatiecentrum en tussen de kiezels die als halfverharde ondergrond in de zogenoemde tent city zijn aangebracht. Bij het materiaal dat net buiten het operatiecentrum is gevonden, gaat het mogelijk om restmateriaal van de dakbedekking van de drie gebouwen. Deze gebouwen worden in de nabije toekomst mogelijk door het Nederlands-Deens-Noorse F-16 detachement gebruikt.

In zijn brief deelt de staatssecretaris mee dat op alle locaties monsters zijn genomen. De monsters die zijn genomen van de dakbedekking en bij de ingang van het operatiecentrum worden onderzocht door Amerikaanse instanties. De uitslag hiervan is nog niet binnen, maar omdat het gaat om vaste dakbedekking is de verwachting dat de gezondheidsrisico's indien er asbest aanwezig zou zijn gering zijn. De monsters van de kiezellaag in tent city zijn voor analyse naar Nederland gestuurd. De uitslag hiervan is naar verwachting eind van de week bekend. Inmiddels zijn zowel de militaire bonden geïnformeerd als de Deense en Noorse partners.

Gerelateerde pagina's

* De mogelijke aanwezigheid van asbest op de vliegbasis van Manas in Kirgizië

* Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme