Ingezonden persbericht

Dit is de EIM Nieuwsbrief van 24 september 2002. Deze nieuwsbrief is samengesteld aan de hand van persberichten over EIM-onderzoeken en Engelstalige nieuwsbrieven over zogenaamde Research Reports en/of Strategische verkenningen.

Deze keer zijn er twee onderwerpen: winstbelasting, belastingfaciliteiten en subsidies, en werkgelegenheid en toekomstverwachtingen binnen het MKB. Op onze kenniswebsite www.eim.nl/mkb-en-ondernemerschap vindt u meer informatie.

MKB betaalt meeste belasting

Het kleinschalige bedrijfsleven had in 2000 een aandeel van ruim 50% in de belasting (21 miljard euro) die het Nederlandse bedrijfsleven over de winst betaalde in de vorm van inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Tegenover de betaalde belasting stond een bedrag van een kleine 4 miljard aan subsidies en belastingfaciliteiten. Het aandeel van de kleine en middelgrote bedrijven hierin was bijna 70%. Dit blijkt uit onderzoek dat EIM heeft verricht.

Kleine bedrijven hebben relatief groot aandeel in betaalde winstbelasting

Ruim de helft (53%) van de betaalde winstbelasting is afkomstig van bedrijven tot 100 werknemers. Dit aandeel is hoger dan het aandeel van deze bedrijven in het binnenlands product. Bedrijven die inkomstenbelasting betalen, hebben echter een groot aandeel in betaalde winstbelasting van het kleinschalige bedrijfsleven (42%). Dit zijn kleine ondernemers van eenmanszaken en vennootschappen onder firma. Bedrijven tot 100 werknemers in de landbouw, zorgsector, detailhandel en horeca betalen in overwegende mate inkomstenbelasting, die in de andere sectoren vooral vennootschapsbelasting. Het betreft dan vooral bv's en nv's. Terwijl MKB-ondernemers vrijwel volledig bijdragen aan de betaalde inkomstenbelasting van ondernemers met winstinkomen zijn zij met betrekking tot de vennootschapsbelasting goed voor 42% van de opbrengst. De rest van de vennootschapsbelasting wordt opgebracht door de grote bedrijven (> 100 werknemers).

MKB profiteert sterk van subsidies en belastingfaciliteiten

EIM heeft ook een aantal belangrijke subsidies en belastingfaciliteiten voor ondernemers bekeken. Het betrof hier tegemoetkomingen op het terrein van energie en milieu, technologie, investeringen, export, loonkosten (SPAK), scholing en algemene ondernemersfaciliteiten. In totaal werd een bedrag van ongeveer 3,9 miljard euro verstrekt. De algemene ondernemersfaciliteiten (1,3 miljard euro) en de SPAK (0,8 miljard euro) vormden de belangrijkste regelingen. Van het totale bedrag aan subsidies en faciliteiten kwam 71% terecht bij het MKB.

Informatie

Meer informatie vindt u op onze kenniswebsite in de Minirapportages 'Winstbelasting naar sector en grootteklasse' en 'Omvang subsidies en faciliteiten per sector en grootteklasse'. U kunt deze publicaties gratis downloaden via www.eim.nl/mkb-en-ondernemerschap. Open op de homepage het bericht 'MKB betaalt meeste belasting' en volg de links.

In het persbericht op deze website zijn ook tabellen opgenomen.

Werkgelegenheid in MKB loopt terug

De werkgelegenheid in het midden- en kleinbedrijf (MKB) neemt in 2002 voor het eerst sinds vele jaren af. De afname is het sterkst in de industrie. In de detailhandel is nog wel sprake van werkgelegenheidsgroei. In veel sectoren is sprake van stabilisatie van werkgelegenheid. Hoewel voor volgend jaar verwacht wordt dat de groei in Nederland aantrekt, wordt in het MKB geen substantiële werkgelegenheidsgroei verwacht. Dit blijkt uit het rapport Kleinschalig Ondernemen 2002 van EIM, dat binnenkort verschijnt. Dit rapport is gebaseerd op een doorrekening van de Macro-Economische Verkenningen van het Centraal Planbureau.

Ondernemers voorzichtig

Hoewel veel Nederlandse ondernemers niet pessimistisch zijn over de nabije toekomst van hun bedrijf, blijken zij wel terughoudend in hun bedrijfsbeleid, bijvoorbeeld bij het aannemen van nieuw personeel. Ook worden de minder urgente investeringen uitgesteld, waardoor de totale investeringen dit jaar iets afnemen. Ook potentiële nieuwe ondernemers zijn voorzichtig geworden. Sinds 2001 neemt het aantal starters af onder invloed van minder gunstige omzetverwachtingen.

Minieme omzetgroei

De volumegroei van de omzet van het Nederlandse MKB zal in 2002 met 1% nog net in de plus belanden. Een gematigde groei van de consumptieve bestedingen houdt de omzetgroei nog enigszins op gang. Veel sectoren kunnen een kleine omzetstijging realiseren. Enkele sectoren, waaronder de horeca en bepaalde delen van de detailhandel, moeten een daling van het omzetvolume noteren. De bescheiden omzetgroei in het MKB vertaalt zich in een kleine winstgroei van 2,5%. Het winstaandeel als percentage van de omzet is zelfs gedaald. Volgend
jaar wordt, onder invloed van een aantrekkende internationale conjunctuur, een herstel van de omzetgroei verwacht. Voor de werkgelegenheidsgroei en de winstgroei zal dit voorlopig nog geen duidelijk positieve impulsen opleveren.

Informatie

Meer informatie vindt u in de EIM-publicatie 'Kleinschalig Ondernemen 2002' die in oktober verschijnt. Deze publicatie (bestelnummer A200202, 60 euro) kunt u telefonisch of per fax bestellen bij EIM. U kunt de publicatie na verschijnen ook gratis downloaden via www.eim.nl/mkb-en-ondernemerschap.

In het persbericht op deze website zijn ook tabellen opgenomen met gegevens over het MKB in 2002 en 2003. Ga naar Producten en vervolgens Persberichten.

Powered by List Builder
To unsubscribe follow the link:
http://lb.bcentral.com/ex/sp?c=6995&s=3D79EBBFFED898E7&m=31