Korps: Friesland, plaats: Fryslan 19-09-2002
Politieberichten van 18/9 13.00 uut t/m 19/9 07.00 uur

Leeuwarden: aanhouding verdachten
Woensdag zijn drie personen aangehouden, nadat bij een routinecontrole bleek dat de kofferbak vol sigaretten zat.
Omstreeks 11.25 uur controleren surveillerende politiemensen op de Groningerstraatweg, nabij het Zwartewegsend, een personenauto. De auto rijdt richting Leeuwarden. De drie inzittenden stappen direct uit. De bestuurder een 30-jarige man uit Surhuisterveen, blijkt geen rijbewijs te hebben. Hij wordt hiervoor bekeurd. Als de politiemensen de kofferbak van de auto willen controleren, rennen twee van de drie weg. Later blijkt hier een grote partij rookwaar in te zitten. De derde man wordt nog bij de auto aangehouden. Dit betreft een 28-jarige man uit Buitenpost. Eén van de twee vluchtenden kan kort daarop op aanwijzing van getuigen worden aangehouden in de berm van de E10. Dit betref de bestuurder. De derde is via de sloot de Ryptsjerksterpolder ingevlucht. Met een groot aantal politiemensen, een helikopter en politiehonden wordt de polder doorzocht. De verdachte wordt niet aangetroffen.
s Avonds omstreeks 19.00 uur wordt gemeld dat de derde verdachte over de ventweg van de Groningerstraatweg zou lopen. Als de politie ter plaatse komt is de verdachte al in de bus gestapt; ter plaatse is een bushalte. Bij de volgende halte aan de Groningerstraatweg wordt de verdachte bij het verlaten van de bus aangehouden. Het betreft een 25-jarige man, woonplaats onbekend.
Er moet nog onderzoek worden gedaan naar de herkomst van de sigaretten. Ook is het de vraag of de door de verdachten opgegeven personalia juist zijn. Alle verdachte zijn ingesloten.

Leeuwarden: diefstal motorfiets
Tussen dinsdagavond en woensdagmiddag is vanaf De Anjen een motorfiets gestolen. Het gaat om een blauwwitte Suzuki GSX-R750 met kenteken MV-61-VN. De motor stond naast de hoofdingang van de flat. De eigenaar, een 41-jarige man uit Leeuwarden, deed aangifte.

Leeuwarden: mishandeling buscontroleur
Woensdagochtend omstreeks 11.00 uur is in een bus die vanaf de Grote Wielen naar Leeuwarden reed een controleur mishandeld en bedreigd. De chauffeur van de bus had om ondersteuning gevraagd. Een passagier had weliswaar een vervoersbewijs maar dat was niet toereikend om tot Leeuwarden te komen. De man wenste niet bij te betalen en wilde ook de bus niet verlaten. De controleur, een 40-jarige inwoner van Leeuwarden, stapte in bij de halte aan de Groningerstraatweg bij de Grote Wielen en stelde de passagier opnieuw voor de keus: bijbetalen of de bus verlaten. De passagier weigerde beide opties, pakte de controleur vast en sloeg hem tegen het hoofd. Ook werd de controleur door de verdachte verbaal bedreigd met de dood. De inmiddels gewaarschuwde politie kwam ter plaatse en hield de verdachte aan. Het betrof een 18-jarige inwoner van Dokkum. Hij is voor nader onderzoek ingesloten

Franeker: inbraak winkel
Afgelopen nacht is ingebroken in een winkel aan de P.J. Troelstrastraat. Men kwam binnen door een raam en een bovenlicht te forceren. Wat er weg is, is nog niet bekend. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Franeker: autobrand
Donderdagochtend omstreeks 20.25 uur werd een brand gemeld in een auto op de Leeuwarderweg. De vlammen kwam onder de motorkap vandaan. De brandweer bluste het vuur. Door de hitte raakte ook de autos links en rechts van de brand beschadigd. De eigenaresse van de brandende auto, een 25-jarige vrouw uit Franeker, deed aangifte. Ze vermoedt brandstichting. De technische recherche zal vandaag een onderzoek doen naar de mogelijk oorzaak van de brand.

Drachten: rijden onder invloed
Donderdagochtend omstreeks 01.35 uur werd een 30-jarige man uit Drachten gecontroleerd op De Meer. Hij bleek zijn personenauto te besturen onder invloed. Aan het bureau blies hij 245 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van een uur en er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Terwispel: doorrijden na aanrijding
Woensdagavond omstreeks 21.15 uur vond op de Visserwei een eenzijdig ongeval plaats. Een bewoner, een 45-jarige vrouw, hoorde een klap, keek naar buiten en zag dat haar auto was aangereden. De veroorzaker reed juist weg. Op aanwijzing van getuigen werd de auto even later getraceerd in dezelfde straat. De bestuurder bleek een 44-jarige inwoner van Terwispel te zijn. Hij werd in zijn woning aangehouden. Hij had gedronken. Aan het bureau blies hij 685 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 8 uur, zijn rijbewijs werd ingevorderd en er wordt proces-verbaal opgemaakt ter zake doorrijden na aanrijding en rijden onder invloed.

Bantega: aanrijding met letsel.
Woensdagmiddag omstreeks 18.55 uur vond op de Otterweg, juist voor de kruising met de Ringvaart/Veendijk een aanrijding plaats. Twee personen op racefietsen reden achter elkaar over de Otterweg. De voorste, een 46-jarige man uit Emmeloord, vermoedde dat een van rechts naderende auto geen voorrang zou verlenen en hij remde krachtig af. Achter hem reed een man uit Emmeloord (geen volledige personalia bekend). Die had te laat in de gaten dat er voor hem afgeremd werd en raakte met zijn fiets het achterwiel. Beiden kwamen ten val en zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De achterste fietser had vermoedelijk een gebroken sleutelbeen.
De bestuurder van de auto, een witte Ford Transit bus, stopte niet en reed door richting Oosterzee-Buren. Mogelijk heeft hij de aanrijding niet bemerkt. De politie hoopt dat hij zich alsnog meldt.

Burgum: fietsendieven op heterdaad aangehouden
Woensdagavond omstreeks 18.45 uur zijn twee knapen op heterdaad aangehouden, die er van verdacht worden een fiets te hebben gestolen nabij het zwembad aan de Kwekersstrjitte. Een getuige zag kort daarvoor dat zij een purperkleurige damesfiets, Batavus Old Dutch, in een personenauto laadden en wegreden. De auto kon op De Tussendiken aan de kant worden gezet en de inzittenden, twee inwoners van Leeuwarden van 28 en 23 jaar, zijn aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De eigenaar is nog niet bekend. De politie hoopt dat hij/zij zich snel meldt. Zonder aangifte kunnen de verdachten niet door de rechter ter verantwoording worden geroepen.

Sneek: aanrijding met letsel
Woensdagmiddag omstreeks 16.15 uur vond op de Zuidwesthoekstraat een aanrijding plaats tussen een fietser en een bromfietser. De bromfietser, een 16-jarige jongeman uit Heeg, wilde een fietser, een 44-jarige man uit IJlst passeren. Tijdens het passeren raakten ze elkaar met de schouder. Beiden kwamen ten val. De fietser is met letsel aan de ribben overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: inbraak school
In de nacht van dinsdag op woensdag is ingebroken in een school aan de Agora. Men kwam binnen door een raam te forceren. Ook een binnendeur werd opengebroken. Vanuit de school werd twee beamers, drie laptops en randapparatuur meegenomen. Namens de school deed een 47-jarige man uit Leeuwarden aangifte.

Sneek: rijden onder invloed
Woensdagmiddag omstreeks 16.00 uur werd op het Kaatsland een bestuurder, een 32-jarige Sneker, van een personenauto gecontroleerd. Hij viel op omdat hij onder het rijden een blikje bier dronk. Aan het bureau blies hij 255 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van een uur en er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Dokkum: vernieling ruit
Woensdagmiddag omstreeks 14.50 uur is een ruit vernield van een horecabedrijf aan de Boterstraat. Getuigen hadden een goed signalement gegeven van de dader. Kort daarna werd de verdachte, die geheel aan het signalement voldeed, aangetroffen op de Diepswal. Het ging om een 42-jarige man uit Dokkum. Hij was zwaar onder invloed van alcohol. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hij bekende de vernieling. Namens het bedrijf deed een 29-jarige inwoonster van Dokkum aangifte.

Leeuwarden: te snel, rijbewijs ingevorderd
Woensdagmiddag omstreeks 17.45 uur werd een 19-jarige bestuurder van een personenauto uit Dronrijp met een laser gun gecontroleerd op de Harlingerstraatweg. Ter plaatse wordt het verkeer over één rijstrook geleid en er staan borden met een snelheidsbeperking van maximaal 30 km/h. De verdachte klokte 89 km/h. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs is ingevorderd.

Bureau Communicatie: 058 880 8272