Ingezonden persbericht

Ermelo zet eerste stap naar een web-based backoffice

Betere dienstverlening voor de burger

ERMELO, 20020919 -- De gemeente Ermelo biedt de gemeentelijke producten op internet aan, met vanaf heden daaraan interactieve formulieren gekoppeld. Een bezoeker kan een product aanvragen, door op de website bij de informatie over het betreffende product, een vragenformulier aan te klikken en in te vullen. Afhankelijk van het feit of een handtekening voor de aanvraag is vereist, kunnen de formulieren per post of per email worden verstuurd. In het gemeentehuis kunnen ook de opvolging en de betaling van de aanvraag elektronisch worden afgehandeld.

Eenvoudig en volledig
De burger wordt geholpen bij het invullen van het formulier. Afhankelijk van de antwoorden die hij geeft, worden er, stap voor stap, vervolgvragen getoond. Hierdoor is het invullen voor de burger eenvoudiger en is er voor de gemeente de garantie, dat het formulier volledig wordt ingevuld.

Nadat de vragen op het formulier zijn ingevuld, voert de aanvrager zijn NAW-gegevens in. Omdat een digitale handtekening nog niet mogelijk is, worden de formulieren waarbij een handtekening vereist is, als een kant-en-klare brief afgedrukt. In de koptekst van de pagina wordt het adres en wapen/logo van de gemeente getoond en onderaan de brief is ruimte voor een handtekening. Deze formulieren worden per post naar de gemeente verstuurd. De andere aanvragen worden digitaal verstuurd naar de postregistratie van de gemeente. Tegelijkertijd wordt er ter bevestiging, een email bericht verstuurd naar de aanvrager. De afdeling postregistratie boekt het binnengekomen bericht in en stuurt het door naar de verantwoordelijke ambtenaar, die de aanvraag afhandelt.

Techniek en beheer met behulp van iFocus
Bovenstaand systeem is gerealiseerd met behulp van iFocus door SpiderWEB uit Houten. iFocus is gebaseerd op een organisatiemodel en is zeer geschikt voor productaanvragen en afhandeling. Alle gegevens voor de website bevinden zich binnen één database management systeem. De structuur van de database is zo opgezet, dat elk soort product en bijbehorend formulier ingevoerd kunnen worden. Het beheer van de interactieve formulieren en de afhandeling daarvan vindt plaats in het iFocus content management systeem (CMS). Hetzelfde CMS wordt gebruikt voor het contentbeheer van de website.

Meer informatie?
U kunt meer informatie aanvragen over de werking, het beheer en de techniek van het iFocus systeem, per telefoon: 030-6342925 of email: info@spiderweb.nl.