MEDIAWAVES

Acomo: goede 1e halfjaar cijfers 2002- interim dividend E 0,10

PERSBERICHT
Rotterdam -19 september 2002

Interim-dividend Euro 0,10 per aandeel
Goed eerste half jaar Amsterdam Commodities (ACOMO) N.V.

Het aan de EURONEXT genoteerde handelshuis, Amsterdam Commodities (Acomo) N.V., kondigt wederom goede resultaten aan over de eerste zes maanden van 2002. De netto winst bedroeg Euro 2,6 miljoen (eerste helft 2001: Euro 2,9 miljoen). De netto omzet kwam in de eerste helft van het nieuwe boekjaar uit op Euro 56,8 miljoen tegenover Euro 64 miljoen een jaar eerder.

Dochterondernemingen en deelnemingen

Catz International B.V. leverde opnieuw de belangrijkste bijdrage aan de eerste halfjaarresultaten. De omzet daalde ten gevolge van de lagere prijzen van een aantal grondstoffen, alsmede van de lagere US dollar. De netto winst liet een bescheiden terugval zien in vergelijking tot dezelfde periode van het uitzonderlijk goede jaar 2001, doch handhaafde zich op een zeer hoog niveau. Eerder dit jaar, in april 2002, verkocht Catz haar conservenactiviteiten.

RCMA Commodities Asia (Pte) Ltd (RCA) heeft de eerste zes maanden van 2002 winstgevend afgesloten. De omslag op de rubbermarkt was - na ruim 5 jaar van constante prijsdalingen - zeer abrupt en noopte RCA tot grote voorzichtigheid in de handel. Ook vandaag blijft de markt nerveus en fluctueren de prijzen heftig, inmiddels op een veel hoger niveau.

Boekhoudgrondslagen

In het bovenvermelde resultaat is de netto winst begrepen van RCMA Commodities Asia (Pte) Ltd (RCA). De balans en winst- en verliesrekening van RCA worden in 2002 niet langer proportioneel geconsolideerd met die van Acomo. Dit is het gevolg van de daling van het Acomo belang in RCA naar 43% (2001: 50%) door de fusie (effectief per 1 januari 2002) tussen RCA en Nordmann Rasmann Kautschuk Gmbh in Hamburg. Op grond van algemene boekhoudprincipes, wordt het belang nu aangemerkt als 'financiële participatie'. Deze wijziging heeft een positief effect op de balansratio s, vooral de solvabiliteit, die thans meer dan 50% bedraagt.

Vooruitzichten 2002

De handelsactiviteiten bleven ook na 30 juni 2002 actief en winstgevend. Door de volatiliteit van de wereldwijde commoditymarkten, ten gevolge van de onzekere economische en politieke situatie, is het moeilijk om concrete voorspellingen te doen. Gebaseerd echter op de gang van zaken en de kwaliteit van onze trading teams, vertrouwen wij erop dat 2002 wederom een goed jaar zal worden voor onze aandeelhouders.

De Raad van Commissarissen heeft besloten een interim-dividend van Euro 0,10 per aandeel uit te keren. Het interim-dividend zal op 15 oktober 2002 betaalbaar worden gesteld.

Raad van Commissarissen en directie.