Sociaal-Economische Raad

SER-COMMISSIE VOORSTANDER VAN NORMERING PIEKBLOOTSTELLING OPLOSMIDDELEN

19 september 2002 -

De Commissie Arbeidsomstandigheden van de SER is voorstander van normering van piekblootstelling aan organische oplosmiddelen. Hierdoor kan de blootstelling van werknemers aan hoge concentraties van organische oplosmiddelen worden voorkomen of in ieder geval beperkt en wordt bijgedragen aan verbetering van de arbeidsomstandigheden. Een piekblootstelling is een gemiddeld hoge blootstelling over een periode van 15 minuten. De commissie vindt, anders dan de minister, dat niet volstaan kan worden met een algemene omschrijving van organische oplosmiddelen. Zij heeft daarom zelf een lijst met 20 stoffen opgesteld waarop de normering van toepassing zou moeten zijn.

Dit blijkt uit een advies dat de Commissie Arbeidsomstandigheden van de SER vandaag heeft uitgebracht aan staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het advies is voorbereid door de Subcommissie MAC-waarden, onder voorzitterschap van ir. W.K. Raes. Het advies past in het reeds enige jaren door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gevoerde strikte preventiebeleid om het Organisch Psycho Syndroom (OPS) als gevolg van blootstelling aan vluchtige organische oplosmiddelen terug te dringen dan wel te voorkomen.

Lijst
De commissie heeft een lijst van 20 stoffen (z.o.z.) opgesteld waarop de voorgenomen normering van de piekblootstelling betrekking zou moeten hebben. Uitgangspunt voor deze lijst zijn stoffen waarvoor thans nog geen 15minutenwaarde is vastgesteld, die gebruikt worden als oplosmiddel en die mogelijk OPS kunnen veroorzaken. De door de staatssecretaris voorgestelde maximale waarde van tweemaal de MAC-waarde (dit is de maximaal aanvaarde concentratie bij een blootstelling van acht uur), acht de commissie bruikbaar voor het beperken van de blootstelling. Zij tekent hierbij aan dat dit alleen gedurende een overgangsfase zou moeten gelden, tot het moment waarop voor de individuele stoffen een gezondheidskundig onderbouwde 15minutenwaarde is ontwikkeld. De commissie pleit er dan ook voor dat 15minutenwaarden ter beperking van kortdurende hoge blootstellingen, zoveel mogelijk op basis van acute toxische effecten, via de gebruikelijke procedure van vaststelling van wettelijke grenswaarden worden vastgesteld.