Productschap Tuinbouw

Florimarkhandel wil af van bloemen met botrytis

Zoetermeer Florimark-gecertificeerde leveranciers van bloemen en planten willen stoppen met het verhandelen van producten die zichtbaar door de schimmel botrytis zijn aangetast. Ook een aantekening van de keurmeester over botrytis is voldoende voor het weren van de bloemen door de Florimark-handelaren.

De Technische Commissie van Florimark Handel wil de eis per 1 januari 2003 opnemen in de regeling. Florimarkhandelaren staan voor kwaliteit en betrouwbaarheid, zegt secretaris Kees van Leeuwen van de Stichting Erkenningen Tuinbouw, die de Florimarkregeling uitvoert. Daarin horen producten met botrytis naar onze mening niet thuis. Wij denken dat we met deze maatregel een bijdrage leveren om de kwaliteit van de handel in bloemen en planten op een hoger niveau te tillen. De verwachting is dat afnemers die producten betrekken van Nederlandse handelaren een extra argument in handen hebben gekregen om zaken te doen met Florimark gecertificeerde leveranciers.

Uit onderzoek blijkt dat de schimmel botrytis een ketenbreed probleem is. Dat betekent dat in alle schakels van de productieketen, zowel op het teeltbedrijf, tijdens het transport, in de bewaring of tijdens de distributie aan afnemers de aantasting kan optreden. Met het invoeren van deze eis nemen wij in elk geval onze verantwoordelijkheid, stelt Van Leeuwen.

Directeur Fred Erdtsieck van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten toont zich een groot voorstander van de door Florimark Handel voorgenomen botrytismaatregel. Het hele VGB-bestuur staat er achter, antwoordt hij. De meeste groothandelaren vinden het trouwens een goede zaak, ook zij die niet gecertificeerd zijn. Van de handelaren die hebben gereageerd is 95 procent het met de stelling eens dat botrytisproducten niet meer verhandeld mogen worden. Ik heb ook de verwachting dat de handel dat in de praktijk waarmaakt.

Erdtsieck is blij met het doortrekken van Florimark naar de teeltbedrijven. Ruim honderd telers nemen deel aan de pilot van Florimark Productie. We moeten in deze kwestie goed samenwerken met de teeltbedrijven, vindt Erdtsieck, want we willen op het punt van botrytis de telers blindelings kunnen vertrouwen. Bij de klok kun je vaak aan de producten niet zien of er sprake is van een aantasting. Maar als je als afnemer bijvoorbeeld bloemen binnenkrijgt die eigenlijk alleen nog geschikt zijn voor de vuilnisbak, dan voelen wij dat in onze portemonnee, maar de kwekers ook. Vandaar dat ik helemaal voor de samenwerking ben binnen Florimark.

Florimark Productie staat ook volledig achter deze maatregel van Florimark Handel. Uitgangspunt voor de Florimarkregeling bij telers is betrouwbaarheid en helderheid. Het leveren van goede en duidelijke informatie bij het aangevoerde product is daarbij zeer belangrijk. Hierdoor kunnen handelaren bijvoorbeeld gegarandeerd botrytisvrije producten inkopen van telers onder de vlag van Florimark. Telers proberen botrytis uiteraard zoveel mogelijk te voorkomen door onder andere houdbaarheidsonderzoek en controle bij aflevering.