Korps: Groningen, plaats: Winschoten 19-09-2002 Branden, inbraken en vernielingen opgelost Donderdag 19 september 2002

Drie verdachten zitten nog vast

Een vriendengroepje van vier jongemannen uit Winschoten hebben tegenover de politie verklaard verantwoordelijk te zijn voor vijf brandstichtingen, tien bedrijfsinbraken, dertig auto-inbraken en een aantal vernielingen in Winschoten en wijde omgeving. De schade door de inbraken en branden is zeer fors. Alleen al de brand bij de Hema bakkerij in Winschoten op 2 september levert een schadebedrag op tussen de drie en vijfhonderdduizend euro.

De politie kwam het dadergroep op het spoor door de aanhouding van twee mannen van 18 en 22 jaar die zondagochtend 15 september op heterdaad werden betrapt bij een auto-inbraak op de Venne in Winschoten. Surveillerende agenten zagen beide mannen zich verdacht ophouden op een parkeerterrein en bij controle bleek er in hun auto inbrekersgereedschap en autoradios te liggen. In het verhoor dat volgde en uit de informatie die de politie inmiddels verzameld had bleken de beide verdachten meer op de kerfstok te hebben. Maandag 16 september werden nog twee Winschoters van 17 en 22 jaar aangehouden voor hun aandeel in de branden, inbraken en vernielingen.

Uit onderzoek en de verklaringen blijkt dat de mannen vanaf augustus 2002 in wisselende samenstellingen in de nachtelijke uren op pad gingen in Winschoten en omgeving. Op 30 augustus werd in de nachtelijke uren bij een autobedrijf aan de Zeefbaan in Winschoten een auto opengebroken en de geluidsboxen eruit gehaald. Vervolgens werd de personenauto in brand gestoken. De mannen gingen direct daarna naar een garage aan de Turfweg in Blijham. Daar werd een auto in een sloot geduwd en een andere personenauto in de brand gestoken. Op 2 september sloeg het groepje s nachts drie keer toe. Eerst werden bij een garagebedrijf aan de Van Stolbergweg in Veendam twee autos opengebroken en brand gesticht in een van de wagens. Door het overslaande vuur brandden twee autos volledig uit en werden twee wagens zwaar beschadigd. De mannen reden naar de Hema bakkerij aan de Papierbaan in Winschoten en staken daar een vrachtwagen in brand. Het vuur sloeg over naar een andere vrachtwagen die ook volledig in de as werd gelegd. De gevel van de bakkerij werd beschadigd en het productieproces van de bakkerij liep ernstige vertraging op. Tot slot reden de Winschoters door naar de carpoolplaats van de A7 bij Scheemda en staken daar twee personenautos in brand.

Verder bekenden de verdachten, die hebben aangegeven schoon schip te willen maken, dat zij de afgelopen weken in Winschoten, Stadskanaal, Hoogezand en Groningen een dertigtal personenautos hebben opengebroken. De buit, die meestal bestond uit autoradios of radarverklikkers, werd meegenomen. Van de geroofde goederen is een klein deel terug gevonden en terug gegaan naar de rechtmatige eigenaren. Behalve de auto-inbraken verklaarden de verdachten schuldig te zijn aan tien bedrijfsinbraken en een poging in Veendam, Oude Pekela, Stadskanaal en Winschoten. De mannen hadden vooral belangstelling voor automaterialenzaken. Zij kwamen binnen door een steen door de ruit te gooien en namen vooral spullen mee zoals uitlaten, audioapparatuur, versnellingspoken en andere auto-artikelen. Ook van deze buit is een deel terug gevonden wat naar de winkeliers terug gaat.

Verder pleegden de verdachten nog een aantal vernielingen. Ze gooiden ruiten in bij een kantoor in Oude Pekela en bij een bedrijf in Appingedam. Ook werden ruiten vernield van brugwachtershuisjes. Een goede verklaring voor hun criminele gedrag konden de jongemannen niet geven. Geen van de verdachten is bekend bij de politie voor eerdere brandstichtingen. Een verdachte heeft zich in het verleden wel eens schuldig gemaakt aan inbraken. De verdachten zijn inmiddels voorgeleid bij de rechter-commissaris en drie zitten in de bewaring. De minderjarige verdachte is na het afleggen van verklaringen op vrije voeten gesteld. Alle vier zullen zich te zijner tijd voor de rechter moeten verantwoorden.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (lokaal tarief)