Gemeente Almere


Onderzoek Openbaar Ministerie naar ongeval Weerwater

Almere - Burgemeester Hans Ouwerkerk van Almere heeft kennis genomen van het vervolgonderzoek dat het Openbaar Ministerie gaat instellen naar het optreden van de brandweer naar aanleiding van het verdrinkingsongeval in het Weerwater. De officier van justitie ziet nog zoveel vraagtekens dat hij een vervolgonderzoek wil. Op grond van die resultaten kan hij dan bezien of de brandweer al dan niet een strafrechtelijk verwijt kan worden gemaakt. "Als het OM voldoende aanleiding heeft om tot een dergelijke zware stap over te gaan, dan is dat zeer ernstig, maar tegelijkertijd kennelijk noodzakelijk", aldus burgemeester Ouwerkerk.

"Noodzakelijk is dat er duidelijkheid komt over de toedracht van het ongeval en over het functioneren van de brandweer. Die gegevens moeten bekend zijn, in het belang van het vertrouwen dat de burgers in de brandweer als vanzelfsprekend moeten kunnen hebben."

Volgens Ouwerkerk bevestigt deze stap van het OM de serieuze wijze waarop de overheid in zijn algemeenheid met de belangen van burgers wil omgaan. Uiteraard spreekt het voor zich dat met de belangen van de brandweerlieden op een zelfde integere wijze zal worden omgegaan. Aangezien het OM tot vervolgonderzoek overgaat, kan de gemeente nu niet beschikken over het onafhankelijk feitenonderzoek van de regiopolitie Flevoland.

Naast het feitenonderzoek dat de politie heeft gedaan, is de brandweer ook een intern onderzoek gestart. Dit onderzoek zal binnen afzienbare tijd worden afgerond. De resultaten worden uiteraard openbaar gemaakt, de termijn waarop is afhankelijk van de voortgang van het OM-onderzoek.

Eerder heeft burgemeester Ouwerkerk aangegeven dat hij, indien er aanleiding toe is, ook zelf een vervolgonderzoek wil instellen. Daarvoor was hij al in contact getreden met de Inspecteur Openbare orde en Veiligheid. Bij de afweging om tot zon vervolgonderzoek over te gaan speelt maar één ding: totale openheid en klaarheid, zodat de burgemeester uiteindelijk tot oordeelsvorming kan komen en dientengevolge kan handelen. In het licht van de nieuwe ontwikkelingen is die beslissing even uitgesteld.

(geplaatst 19 september 2002)