Radio Nederland Wereldomroep

Wereldomroep wint Amerikaanse award

De Wereldomroep heeft dit jaar de Amerikaanse 'NLGJA/Siegenthaler Excellence in Audio Award' gewonnen. De prijs ging naar de radiodocumentaire 'The Nigerian Closet' van programmamaker Eric Beauchemin van de Engelse afdeling. De jury bekroonde het programma "omdat het een kant van het leven toont die wij anders niet te zien zouden krijgen". De award werd toegekend door de National Lesbian and Gay Journalists Association.

Het is de derde keer in vijf jaar dat deze onderscheiding naar de Wereldomroep gaat. Dit succes onderstreept de internationale reputatie van de Wereldomroep, vooral waar het de berichtgeving op het gebied van mensenrechten betreft.

In 'The Nigerian Closet' staan zes mannen centraal die openhartig spreken over hun leven als homoseksueel en biseksueel in Afrika's dichtsbevolkte land. Homoseksualiteit blijft daar een enorm taboe. Zelfs vandaag de dag staan de meeste Nigeriaanse homoseksuelen onder grote druk van de maatschappij en van hun familie. Velen willen hun land om deze reden dan ook ontvluchten. Eén man vertelt daarentegen dat toen hij uitkwam voor zijn homoseksualiteit, niemand hem de rug toekeerde, zelfs niet zijn eigen vrouw. 'The Nigerian Closet' heeft tot veel artikelen over homoseksualiteit in de Nigeriaanse pers geleid.

Het programma kan beluisterd worden via de website van de Wereldomroep: http://www.rnw.nl/humanrights/html/gays020111.html

Het programma 'Aural Tapestry' van David Swatling, eveneens programmamaker bij de Engelse afdeling van de Wereldomroep, heeft een vermelding gekregen in de consumentengids voor internationale luisteraars 'Passport to World Band Radio'. In de uitgave voor 2003, wordt 'Aural Tapestry' genoemd als één van de Top Tien Programma's.