Ingezonden persbericht

Persbericht

Miljoenennota: positief effect voor zakelijke automobilisten

Almere, 19 september 2002 - LeasePlan Nederland Groep is gematigd positief over de kabinetsplannen die in de Miljoenennota en de Rijksbegroting zijn aangeboden. De maatregelen hebben op korte termijn een positief effect voor de zakelijke automobilisten. LeasePlan is een internationaal bedrijf dat opereert in 26 landen wereldwijd. In Nederland vertegenwoordigt zij 8.000 zakelijke klanten en ruim 150.000 zakelijke automobilisten.

Belasting woon-werkkilometers bevroren
De regeling om woon-werk verkeer voor werknemers met een auto van de zaak te belasten, wordt met ingang van 2003 versoepeld. Staatssecretaris van Eijck van Financiën heeft bekend gemaakt dat de autokostenfictie op het niveau van 2002 wordt bevroren. Dit houdt in dat het bij 1/3 deel bijtelling blijft. Tevens wordt hierbij aangekondigd nader te onderzoeken hoe de vereenvoudiging van de regelgeving met betrekking tot woon-werkverkeer per 2003 kan worden vormgegeven. "Dit is uiteraard positief nieuws voor alle automobilisten die met behulp van een auto van de zaak hun beroep uitoefenen", aldus Peter Verkuyl, Directievoorzitter LeasePlan Nederland Groep.

Niet langer ontmoediging autogebruik
Het kabinet wil geen maatregelen nemen die het gebruik van de auto ontmoedigen. Automobilisten worden de komende regeerperiode dan ook niet afgerekend per gereden kilometer. CDA, LPF en VVD hebben elkaar gevonden in het verbreden van een aantal snelwegen, onder meer door 150 kilometer spits- en bufferstroken aan te leggen en betere benutting en slimmer gebruik van bestaande wegen. De Boer heeft daarvoor tot 2006 EUR 540 miljoen beschikbaar. "Het is positief dat op middenlange termijn extra spits- en bufferstroken komen. Er moet echter ook op lange termijn een structurele oplossing komen om de bereikbaarheid en daarmee de zakelijke mobiliteit blijvend te verbeteren.", aldus Verkuyl.

Bonusregelingen verdwijnen
Het kabinet heeft besloten dat de stimuleringsregelingen voor schone en zuinige auto's met ingang van 1 januari 2003 komen te vervallen.

"Het is bijzonder om te constateren dat de premies nu afgeschaft worden, terwijl in Europees verband andere besluiten worden genomen. De regering heeft geen duidelijke uitspraken gedaan

hoe zij de richtlijnen van Bolkestein wil gaan behandelen. Wij willen hier graag meer duidelijkheid over. Het is van groot belang voor onze klanten en wij willen hierover graag in overleg met het kabinet."

"Wij volgen de plannen van Bolkestein om de BPM om te vormen in een gebruiksbelasting met belangstelling. Daarbij zullen wij ons sterk maken voor het voorkomen van een dubbele belasting. Is eenmaal BPM afgedragen bij registratie, dan mag deze auto absoluut niet meer in aanmerking komen voor een gebruiksbelasting", aldus Peter Verkuyl.


- einde persbericht -