Gemeente Den Helder

17-09-2002
Verwijderen onveilige speeltoestellen
Komende periode gaat de gemeente op verschillende plaatsen onveilige speeltoestellen weghalen. Nog steeds staan er namelijk speeltoestellen in de wijken die niet aan de veiligheidsnormen voldoen. In de afgelopen twee jaar heeft de gemeente al een aantal toestellen weggehaald die echt té gevaarlijk' waren.

Ondertussen moeten ook de minder gevaarlijke, maar niettemin officieel onveilige speeltoestellen, worden verwijderd. Dit is niet eerder gebeurd omdat nood nog niet echt aan de man was en de gemeente niet in een keer al deze speelplekken wilde leeghalen. In de afgelopen periode zijn echter op verschillende plaatsen nieuwe speelplekken gecreëerd, zodat de lege plekken enigszins worden opgevangen.

subkop: weghalen speeltoestellen
De speeltoestellen die de komende periode worden verwijderd staan bijna allemaal op zogenoemde buurtspeelplekken. Dit zijn speelplaatsen die vaak zijn gemaakt op verzoek van bewoners. Buurtspeelplekken kunnen in het vervolg alleen blijven bestaan als de bewoners daar ook verantwoording voor nemen (zie volgende alinea). Daarom krijgt u als buurtbewoner bericht voordat de betreffende speeltoestellen worden weggehaald. Als u wilt dat de speelplek behouden blijft kunt u contact opnemen met uw wijkconciërge. In overleg wordt vervolgens bekeken wat de mogelijkheden zijn.

De nieuwe speel-beleidslijn
Begin vorig jaar keurde de gemeenteraad de nota Spelen in Den Helder' goed. In deze nota is een nieuwe speel-beleidslijn uitgezet. Uitgangspunt is een goede ruimtelijke verdeling van speelplekken in Den Helder/Julianadorp. Daarnaast worden de verschillende soorten speelruimten gekoppeld aan een zeker vorm van onderhoud, beheer en vervanging. De gemeente zelf bijvoorbeeld zorgt voor het in stand houden/brengen van speeloases, steunpunt-speeloases, speelweiden en basketbalvelden. Volgens de richtlijnen in de nota worden buurspeelplekken overgelaten aan de buurtbewoners zelf. Beheer en onderhoud van dergelijke buurtspeelplekken gebeurt echter altijd in overleg met de gemeentlijke wijkconciërge. Voor speeltoestellen op schoolpleinen is het betreffende schoolbestuur verantwoordelijk. Een groot aantal van de in de nota Spelen in Den Helder' genoemde speelplekken is ondertussen gerealiseerd. In de maand oktober kunt u op deze voorlichtingspagina lezen hoe de stand van zaken op dat moment is.

foto : Het is duidelijk te zien: in/bij dit speelhuisje was splintervrij spelen ver te zoeken. Niet veilig dus. De gemeente heeft het dan ook verwijderd.