Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

23/10/02 Prins Bernhard reikt Erasmusprijs 2002 uit aan fotografen Bernd en Hilla Becher te Amsterdam

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard der Nederlanden, Regent van de Stichting Praemium Erasmianum, heeft het voornemen om op woensdag 23 oktober 2002 de Erasmusprijs uit te reiken aan het Duitse fotografenechtpaar Bernd en Hilla Becher. De prijsuitreiking zal plaatsvinden in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of personen, die voor Europa een buitengewoon belangrijke bijdrage heeft of hebben geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied. De Stichting Praemium Erasmianum stelt elk jaar een ander terrein van cultuur, geesteswetenschappen of sociale wetenschappen centraal. De prijs bestaat uit een geldbedrag van E 150.000,-.

Het thema van de Erasmusprijs 2002 is 'Foto en document'. De prijs is toegekend aan het echtpaar Becher omdat zij beschouwd kunnen worden als grondleggers van de nieuwe, registrerende fotografie. Door hun benadering van fotografische documentatie als een bij uitstek sober zwart-wit concept, waarbij het beeld is teruggebracht tot zijn essentie, hebben zij een brug geslagen naar de beeldende kunst. Het werk van Bernd en Hilla Becher wordt vanaf het eind van de jaren vijftig tot op heden gekenmerkt door één consequent volgehouden thema, namelijk het systematisch in kaart brengen van industriële architectuur. Karakteristiek voor hun oeuvre zijn uitgebreide fotoreeksen van steenkoolmijnen, vakwerkhuizen, graansilo's, steengroeven, watertorens en fabriekshallen.

Met het toekennen van de Erasmusprijs aan de Bechers drukt de Stichting haar bewondering uit voor de grote invloed die hun wijze van werken heeft gehad op het 'zien' van onze omgeving. De kwaliteit en de kracht van hun oeuvre, dat een ode vormt aan de beeldvorming van de oude industriële economie, hebben de traditie van de fotografie ook stevig verankerd in de 21e eeuw. Het echtpaar Becher heeft zijn visie en uitgangspunten overgedragen op drie generaties Meisterschüler. Dit heeft een substantiële internationale groep van fotografen opgeleverd, die op hun beurt het gezicht van het begin van de 21e eeuw een scherp profiel hebben gegeven.