Nederlandse musicaltop leert taal van Fosse

VAN DEN ENDE THEATERPRODUCTIES

Op dit moment repeteren Simone Kleinsma, Stanley Burleson en Pia Douwes op Broadway ter voorbereiding op de Nederlandse première van de 'song and dance spectacular' Fosse. Bob Fosse was een van Broadway's belangrijkste choreografen en zijn twee bekendste volgelingen, Ann Reinking en Ben Vereen, leren de Nederlandse musicalsterren de details van 'de taal van Fosse'. Na de intensieve training in New York worden de repetities vervolgd in London samen met de overige leden van het Fosse-gezelschap. Het resultaat van deze internationale repetities is vanaf 13 oktober tijdens de première van Fosse te zien in het Lucent Danstheater in Den Haag.

De choreografie van Bob Fosse wordt wel de taal van Fosse genoemd en kenmerkt zich door de atletische manier van bewegen op zo'n manier dat het bijna onmogelijk lijkt. 'Bob Fosse haalde alles uit zijn dansers en dan nog iets meer', aldus Ann Reinking die ook de regie in handen heeft van de show. 'De dansen moeten zo worden uitgevoerd dat het lijkt alsof je het moeiteloos na zou kunnen doen, maar het tegenovergestelde is het geval: alleen door keihard trainen en eindeloos herhalen is het mogelijk de dans van Fosse tot in detail te beheersen'. Iemand die daar alles van weet, is Stanley Burleson, die met zijn idool Ben Vereen urenlang tot in de perfectie trainde op de dans van een van de vele hits uit Fosse Mr. Bojangles, waarbij timing en het 'spelen' met de bolhoed en de wandelstok cruciale elementen zijn.

Fosse neemt de bezoeker mee langs het bekendste werk van choreograaf Bob Fosse (1927-1987). Een show met highlights uit onder meer Sweet Charity, Dancin en Cabaret met hitnummers als 'Big Spender', 'Sing, Sing, Sing' en 'Bye Bye Blackbird'. Voor het Nederlandse publiek is Bob Fosse vooral bekend van de musical Chicago, waarin Simone, Stanley en Pia al eerder samen te zien waren. Fosse, de internationale show is na een overweldigend succes in Londen, New York, München en Rome vanaf 9 oktober drie maanden lang te zien in Nederlandse theaters, te beginnen in het Lucent Danstheater in Den Haag, alwaar ook de première plaatsvindt. Daarna zal de show in nog zes theaters in Nederland te zien zijn: 22 tot en met 27 oktober in de Stadsschouwburg in Utrecht 29 oktober tot en met 3 november in de Stadsschouwburg in Eindhoven 5 tot en met 17 november in het Chassé Theater in Breda 19 november tot en met 8 december in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam 10 tot en met 15 december in het Martiniplaza theater in Groningen 17 tot en met 29 december in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam Voor meer informatie: www.musicals.nl

Noot voor de redactie/