OPTA

Uitkomsten IRG-vergadering Helsinki

OPTA-actueel 8
19 september 2002

De 'Independent Regulators Group' (IRG) is op 16 en 17 september 2002 in Helsinki bijeengekomen. In de IRG zijn 19 Europese telecommunicatietoezichthouders, waaronder OPTA, vertegenwoordigd.

IRG: BIJ ELK MOBIEL NETWERK IS SPRAKE VAN EEN MONOPOLIE OP HET GEBIED

VAN TERMINATING TARIEVEN

De IRG heeft gesproken over de afbakening van de markten voor het afwikkelen van inkomende telefoongesprekken naar mobiele netwerken, de zogenaamde 'mobile-termination markten'. De Europese Commissie zal later dit jaar een aanbeveling uitvaardigen waarin de relevante markten zijn opgenomen die in beginsel in aanmerking komen voor regulering. De meerderheid van de IRG-leden heeft zich nu al uitgesproken voor het definiëren van markt voor mobile-termination per netwerk. Het is waarschijnlijk dat dit ook het standpunt van de Commissie wordt.
Het definiëren van de markt per netwerk is een eerste stap die het mogelijk maakt voor de sectortoezichthouders in de EU om op meer actieve wijze de hoge terminating tarieven van de mobiele aanbieders aan te pakken. Op dit moment kan OPTA dat slechts op verzoek doen via de weg van de geschillenbeslechting.

IRG: VOORZITTER VOOR ERG VOORGEDRAGEN

De Europese Commissie heeft in juli 2002 besloten tot de oprichting van de 'European Regulators Group', de ERG. Taak van de ERG is om de Europese Commissie te adviseren en te assisteren bij het versterken van de interne Europese markt voor communicatienetwerken en -diensten. De IRG is tot de conclusie gekomen dat het mogelijk is dat de ERG voldoende mogelijkheden biedt om zich te ontwikkelen tot een efficiënt en onafhankelijk adviesorgaan van de Commissie. Aanvullend heeft IRG besloten om de werkzaamheden binnen IRG met versterkte energie voort te zetten.

Op de IRG vergadering in Helsinki is bovendien besloten om professor Heinrich Otruba, van de Oostenrijkse communicatietoezichthouder RTR, voor te dragen als eerste voorzitter van de ERG. Jens Arnbak wordt voorgedragen als vice-voorzitter.

IRG: ONTWIKKELING VAN DE BREEDBAND MARKT

De IRG houdt de ontwikkelingen op het gebied van breedband-internet in Europa scherp in de gaten. Mede met het oog daarop organiseert IRG later dit jaar een seminar over dit onderwerp. Tegelijk heeft IRG onderzoek verricht naar de mate waarin de leden van IRG zich hebben geconformeerd aan gezamenlijke 'Principles of Implementation and Best Practice'(PIBs) over ontbundeling van de aansluitlijn die eerder door IRG zijn vastgesteld. Gebleken is dat IRG-leden in hoge mate deze PIBs volgen, waardoor nu al sprake is van een Europa-brede gecoördineerde bevordering van concurrentie op de markt van breedband-internet.

19 sep 02 18:27