Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Actie bij Stopera voor behoud autovrije dag

Amsterdam, 19 september 2002 --- Actievoerders van Milieudefensie hebben aan het begin van de avond bij de hoofdingang van de Stopera actiegevoerd voor behoud van de jaarlijkse autovrije dag. Dat gebeurde voorafgaande aan een raadsvergadering van stadsdeel Binnenstad, waar de toekomst van de autovrije dag op de agenda staat. Om de aandacht van de deelraadbestuurders te trekken werd een auto, beschilderd met het symbool van de autovrije dag, door een hoogwerker pal voor de hoofdingang van de Stopera gehangen. Amsterdam dreigt volgend jaar niet mee te doen aan de autovrije dag.

Amsterdam heeft altijd voorop gelopen bij de autovrije dag. Toen in 1999 voor het eerst een autovrije dag werd georganiseerd, sloot de hoofdstad zich als een van de eerste gemeenten bij de dag aan. Onlangs kwam de verantwoordelijkheid voor de autovrije dag echter bij stadsdeel Centrum terecht en werd voortzetting van de dag onzeker. Joris Wijnhoven, campagneleider Verkeer van Milieudefensie: 'Nu de autovrije dag onder verantwoordelijkheid van het stadsdeel valt, wordt het ineens een centenkwestie. Heel eigenaardig, want het mobiliteitsfonds van de gemeente zit hartstikke vol.' Uit het mobiliteitsfonds, dat met parkeergelden wordt gevuld, werd de autovrije dag tot nu toe bekostigd.

Bekaaid
Uit de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen blijkt, dat een meerderheid van de stadsdeelraad voorstander is van minstens één autovrije dag per jaar. Bovendien is de autovrije dag opgenomen in het programakkoord van het stadsdeelbestuur 2002- 2006. Een meerderheid van de Amsterdamse bevolking heeft zich tien jaar geleden in een referendum zelfs uitgesproken voor een permanente autoluwe binnenstad. 'De autovrije dag is zeker voor Amsterdammers een ideale manier om hun stad eens op een andere manier te ervaren. Rustiger en met meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Als die dag wordt afgeschaft, komen de Amsterdammers er wel heel bekaaid van af,' vindt Wijnhoven.

Aanstaande zondag doen 56 gemeenten, vier provincies en een waterschap in Nederland mee aan alweer de vierde autovrije dag. In een kleine veertig gemeenten worden straten afgesloten voor autoverkeer. De andere gemeenten vragen hun inwoners om de auto die dag vrijwillig te laten staan. In heel Europa doen dit jaar ruim 1.600 steden mee aan de autovrije dag. Uit NIPO- onderzoek blijkt dat ruim zestig procent van de Nederlanders vindt dat overheden het autoverkeer in (stads-)centra actief moeten terugdringen.