Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting

Laatste nieuws
Congres Wonen naar wens, zo doe je dat! 10 september 2002, Parallelsessie A
19-09-2002
Verslag van Parallelsessie A
Jacqueline Tellinga vertelt over het boek Heilige Huisjes dat het NAi vorig jaar heeft uitgebracht. In dit boek komt het verhaal van het huis van particuliere opdrachtgevers aan bod. Volgens Tellinga bestaat er geen bepaald type `particulier opdrachtgever` maar komen ze voor in alle soorten en pluimage. Aan de hand van foto`s uit het boek laat zij voorbeelden zien van de onvoorspelbaarheid van woonwensen van particulieren.

De heer Rietdijk vertelt over consumentgerichte projectontwikkeling. Goede begeleiding van de klant is cruciaal omdat deze door de vele keuzes die consumentgerichte projectontwikkelaars aanbieden, de bomen door het bos niet meer ziet. Ook kan hij zich overdonderd voelen en te maken krijgen met ongewenste kostenverhogingen door vertragingen die oplopen.

Na de inleidingen van de sprekers mag de zaal reageren op een aantal stellingen. Marcel Kastein deelt de zaal in vijf groepen: Gemeenten, Projectontwikkelaars & Woningcorporaties, Ontwerpers, Bouwers en Bewoners.
STELLINGEN
Stelling I
Goede begeleiding aan particuliere opdrachtgevers is cruciaal. De mensen in zaal zijn het er over eens dat begeleiding aan particuliere opdrachtgevers noodzakelijk is. De vraag blijft alleen liggen hoe die betaald moet worden. Want hoe meer keuzemogelijkheden, hoe meer begeleiding nodig zal zijn en hoe hoger het prijskaartje zal worden voor deze begeleiding.

Stelling II
Projectontwikkelaars kunnen beter minder varianten aanbieden dan veel. Het aanbieden van minder keuzevarianten door projectontwikkelaars lokt minder eenduidende reacties uit. De ontwikkelaars vinden dat veel verschillende varianten aangeboden moeten worden omdat klanten verschillenden interesses hebben. De bewoners zijn het hiermee eens. Zij wensen geen betutteling; ze willen voldoende keuzevrijheid. De bewoner maakt zelf wel uit wat hij wil. De gemeenten denken hier anders over. Veel keuzevrijheid betekent voor hen veel verschillende klanten om te begeleiden.

Stelling III
Het is aan de gemeenten om particulieren in staat te stellen een eigen keuze te maken.
Gemeenten hebben stedebouwkundige randvoorwaarden waarbinnen het PO zich moet voltrekken. Er blijft voor bewoners weinig keuze als er weinig tot geen kavels beschikbaar gesteld worden. De discussie werd voortgezet over de beschikbare kavels per gemeente en de prijs hiervan.
Verslagen Parallelsessie:
A.Wat willen bewoners eigenlijk zelf?
B.Wilde stedenbouw
C.De toekomst van de catalogusbouw
D.Individuele woonwensen versus ruimtelijke kwaliteit E.Bevorderen duurzaam en energiezuinig bouwen bij eigenbouwers F.Particulier opdrachtgeverschap in stedelijke vernieuwing G.Hoe realiseer je betaalbare eigenbouw?
H.Collectief opdrachtgeverschap: eenheid in verscheidenheid I.Hoe houd je de grond betaalbaar?
J.Huurders, verhuurders, keuzevrijheid en zeggenschap K.Consumentgerichte projectontwikkeling
L.Zeggenschap en keuzevrijheid in consumentgerichte projectontwikkeling