Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting

Laatste nieuws
Congres Wonen naar wens, zo doe je dat! 10 september 2002, Parallelsessie B
19-09-2002
Verslag van Parallelsessie B:
Tijdens de middagsessie `Wilde Stedenbouw` werd voorzitter Anne Weike Noorman terzijde gestaan door bewonersvertegenwoordigers van twee woonprojecten die in collectief opdrachtgeverschap tot stand waren gekomen. En door de heer Land, communicatieadviseur van de Gemeente Doetinchem. Aanleiding van de sessie: we kijken nu hoe we particulier opdrachtgeverschap (PO) kunnen stimuleren, maar ontstaat er op die manier straks nog wel een stedenbouwkundige samenhang, of hangen alle woningen straks als los zand aan elkaar? Met andere woorden: is PO gelijk aan `wilde stedenbouw`?!
Mevrouw de Vries en de heer Brugge vertelden als bewoners van ecologisch woonproject Goedemeent in Purmerend hun verhaal: van het eerste initiatief tot de huidige situatie. De zaal was, mede door de dia`s, duidelijk onder de indruk van de openheid en het groen in de wijk, waar smalle steegjes uitkomen op leuke pleintjes en waar de ruime huizen (niet een hetzelfde!) vrolijk door elkaar staan, met ruime tuinen en vrij uitzicht. De `totstandkoming` van de wijk (het proces) riep wel vragen op. Gedacht werd dat de bewoners van de groep allen antroposofisch waren. Dit werd resoluut tegengesproken. Middels een wooncursus zijn de bewoners wel teruggevoerd naar het `oer-woongevoel` en gedurende het gehele proces, dat vijf jaar duurde, is de groep zeer hecht geworden en zijn er ook een aantal uitgangspunten opgesteld. Nieuwe bewoners moeten hier respect voor hebben, maar natuurlijk is iedereen hartelijk welkom in Goedemeent.

De heer Van de Velde, bewoner van de wijk Wester Wetering in Breda, vertelde vervolgens hoe zijn wijk tot stand was gekomen. Hij benadrukte dat er aan de Wester Wetering niet veel `wilds` te merken is. Wij wilden alleen `iets anders` dan de gemeente. Met drie bewoners ging hij van start om te kijken hoe het ook anders kon. Hij benadrukt de factor tijd: je moet echt een lange adem hebben. En dat lukt beter als je met elkaar een groep of vereniging vormt. Ook in Breda duurde het hele proces uiteindelijk ongeveer 5 jaar. De woningen (37 in een bouwstroom van 101 woningen) werden uiteindelijk gekocht voor een gemiddelde prijs van 120.000,- (oplevering eind 1998). De architect van de woningen: het lijkt vanmiddag misschien alsof (collectief) p.o. meteen tot `strooigoed` leidt: her en der verspreide woningen. Maar het kan ook in blokken. In Breda is voor woningen in stroken gekozen en is toch differentiatie gerealiseerd. Dat scheelde aanzienlijk in de kosten.

De gemeente Doetinchem toonde zich enthousiast bij het opzetten van een p.o.-project. Momenteel is de gemeente in gesprek met de bewonersvereniging van de wijk `Oost`, in woongebied Wijnbergen. Deze groep is nét gevormd en in samenwerking met gemeente, architecten en andere betrokken partijen, gaan zij een ecologische woonwijk realiseren.
De heer Land, communicatieadviseur van de gemeente legt uit dat de gemeente onderschatte hoe lang het duurt voordat de bewoners zich enigszins kunnen organiseren. Daardoor duurde het lang voordat het proces echt van start kon gaan. Maar vol goede moed wordt het traject op een volledig `interactieve manier` aangepakt. Verslagen Parallelsessie:
A.Wat willen bewoners eigenlijk zelf?
B.Wilde stedenbouw
C.De toekomst van de catalogusbouw
D.Individuele woonwensen versus ruimtelijke kwaliteit E.Bevorderen duurzaam en energiezuinig bouwen bij eigenbouwers F.Particulier opdrachtgeverschap in stedelijke vernieuwing G.Hoe realiseer je betaalbare eigenbouw?
H.Collectief opdrachtgeverschap: eenheid in verscheidenheid I.Hoe houd je de grond betaalbaar?
J.Huurders, verhuurders, keuzevrijheid en zeggenschap K.Consumentgerichte projectontwikkeling
L.Zeggenschap en keuzevrijheid in consumentgerichte projectontwikkeling