Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting

Laatste nieuws
Congres Wonen naar wens, zo doe je dat! 10 september 2002, Parallelsessie G
19-12-2002
Verslag van Parallelsessie G:
Het realiseren van een eigen huis lijkt vooralsnog voorbehouden aan de `beter gestelden`. Voorzitter Anne Weike Noorman (SEV) introduceerde drie sprekers: Allereerst de heer Boer van gemeente Almere, hij lichtte het pilotproject `Particulier opdrachtgeverschap voor lagere inkomens` toe. Aanleiding om in Almere een particulier opdrachtgeverschapproject te starten is onder meer, naast de `Remkes-Norm`, om verscheidenheid in de bevolking te stimuleren: Almere bestaat voor 90% uit `dezelfde woonmilieus`. PO kan ingezet worden om veranderingen te creëren. Almere wordt langzamerhand een grote stad, met de problemen van dien. PO bevordert sociale cohesie en binding met woning en buurt. Het project moet resulteren in een aantal woningen in collectief opdrachtgeverschap en een aantal in particulier opdrachtgeverschap voor mensen met een maximaal belastbaar inkomen van 23.750,- . Daarnaast wil Almere komen tot onder meer een handboek voor lage inkomens: wat kan (niet), welke afspraken moet je maken, hoe kan ik bepalen of ik het financieel aankan, etc. Op de vraag `waar praten we over: kernwoningen die later omgebouwd / afgebouwd kunnen worden?`, antwoorde de heer Boer: er zal een `vrij regime` gevolgd worden. De randvoorwaarden mogen nooit belemmerend werken. Denk mee!
De heer Holsteijn, hoofd beheer en verkoop van SWZ Woningcorporatie Zwolle, zette het `Denk Mee!` concept van SWZ uiteen. In de wijk `de Rietkraag` worden in 2003 in twee rijen 26 woningen gebouwd. De woningen zijn deels gestapeld, deels boven / onder elkaar (groter, kleiner, diagonaal, deels smal deels breed, etc). Met hulp van een architect zijn de casco`s bepaald. Deze vormen de basis voor de kopers. Zij mogen zelf de verdere indeling / invulling bepalen.

Wat wordt gedaan om het `betaalbaar te houden`, was een van de vragen uit de zaal.
Holsteijn: De woningen gaan tussen de 140.000,- en 165.000,- kosten. Hiervoor krijg je een `principe indeling`. Tegen meerprijs zijn er diverse uitbreidingsmogelijkheden, die meteen of later (via de vereniging van eigenaren) uitgevoerd kunnen worden.

Namens Bureau Middelkoop kwam de heer Winsemius tot slot met een betoog hoe particulier opdrachtgeverschap nu daadwerkelijk goedkoper kan. Op grond van twee eerder verrichtte onderzoeken en een relaas over de totstandkoming van de grondprijzen in Nederland, kwam zijn concrete devies neer op dat Particulier opdrachtgeverschap haalbaar is wanneer:

* Je kosten bespaart in de bouw (zelfwerkzaamheid)
* de grondprijs niet kunstmatig hoog gehouden wordt
* er financieringsarrangementen mogelijk zijn (het risico moet afgedekt kunnen worden)

* regelgeving niet al te beperkend werkt

Verslagen Parallelsessie:
A.Wat willen bewoners eigenlijk zelf?
B.Wilde stedenbouw
C.De toekomst van de catalogusbouw
D.Individuele woonwensen versus ruimtelijke kwaliteit E.Bevorderen duurzaam en energiezuinig bouwen bij eigenbouwers F.Particulier opdrachtgeverschap in stedelijke vernieuwing G.Hoe realiseer je betaalbare eigenbouw?
H.Collectief opdrachtgeverschap: eenheid in verscheidenheid I.Hoe houd je de grond betaalbaar?
J.Huurders, verhuurders, keuzevrijheid en zeggenschap K.Consumentgerichte projectontwikkeling
L.Zeggenschap en keuzevrijheid in consumentgerichte projectontwikkeling