EXTRA Nieuwsbericht

Donderdag 19 september 2002, 20.00 uur

Afpersingszaak opgelost

Den Helder, donderdag 19 september 2002.

De politie heeft in de afgelopen weken in de Visbuurt een diepgaand onderzoek ingesteld naar de jarenlange afpersing van een oudere man uit die wijk. Twee jongens van respectievelijk 15 en 22 jaar oud, beiden uit Den Helder, zijn als verdachten gehoord omdat zij de man daadwerkelijk bedreigd zouden hebben. Tien andere jongeren tussen de 15 en 18 jaar oud, allen uit Den Helder, werden eveneens als verdachten gehoord maar ten aanzien van een aantal hen wordt nog overlegd met justitie of zij worden vervolgd. De man heeft de afgelopen jaren enige duizenden euro's aan de jongens gegeven. Hij is inmiddels verhuisd.

De 22-jarige verdachte is vorige week woensdag 11 september 2002 aangehouden. Hij heeft tijdens zijn eerste verblijf aan het politiebureau, in een verhoorkamer, een computerterminal en een telefoon vernield. Vrijdag 13 september 2002 is hij geleid voor de officier van justitie in Alkmaar. Justitie besloot toen om hem voorwaardelijk in vrijheid te stellen. Afgelopen maandag maakte de 22-jarige zich echter schuldig aan een nieuwe bedreiging en vernieling gepleegd in De Schooten. Naar aanleiding daarvan heeft justitie opnieuw zijn gevangenneming bevolen. Op woensdag 18 september 2002 is de verdachte opnieuw aangehouden. Hij is vandaag geleid voor de officier van justitie en de rechter commissaris in Alkmaar en is in bewaring gesteld.

Het onderzoek naar andere strafbare feiten in de Visbuurt, zoals een caravanbrand en een brand in een auto, wordt voortgezet.