Voedingscentrum
Zelfgeraapte schelpdieren uit westelijke Waddenzee momenteel niet veilig
19 september

In de westelijke Waddenzee zijn schelpdieren aangetroffen met gifstoffen afkomstig van algen. Consumptie van oesters, mosselen, kokkels en andere schelpdieren met deze algengifstoffen kan misselijkheid, buikkrampen en diarree veroorzaken. Daarom adviseert het Voedingscentrum voorlopig geen zelfgeraapte schelpdieren uit het de westelijke Waddenzee te eten. Schelpdieren in winkels en restaurants zijn wel veilig.

Gisteren heeft het Productschap Vis de westelijke Waddenzee gesloten voor de schelpdiervisserij omdat in een klein deel van dit gebied algengifstoffen in schelpdieren werden aangetroffen. De gevangen mosselen uit dit gebied zijn vooralsnog geblokkeerd. Mosselen uit andere mosselgebieden zijn wel veilig.

Schelpdieren verzamelen
De schelpdieren die in de winkel liggen of in restaurants worden aangeboden, bevatten geen algengifstoffen: ze zijn opgevist voordat het probleem zich voordeed of komen uit een veilig gebied. De besmette schelpdieren die al waren gevangen, zijn niet verkocht. De zorg bestaat dat mensen zelf schelpdieren verzamelen en opeten. Schelpdieren die worden gevonden in het westelijke waddengebied kunnen algengifstoffen bevatten en zijn daarom niet geschikt voor consumptie.

Algengifstoffen
Algengifstoffen hopen zich op in schelpdieren doordat deze het zeewater filteren en zich voeden met algen. Bij vissen speelt dit probleem nu niet. Om vergiftigingen door giftige algen te voorkomen, wordt het zeewater regelmatig gecontroleerd op de aanwezigheid van algen of algengifstoffen. De gifstof waar het in dit geval om gaat is Diarrhetic Shellfish Poison (DSP). Bij vergiftiging met DSP treedt al vanaf dertig minuten na consumptie diarree, misselijkheid en buikpijn op. Herstel treedt op binnen twee dagen.