Gemeente Alphen aan den Rijn


Stagiairs uit Oudtshoorn (Zuid Afrika) lopen stage bij gemeente

In de periode van donderdag 19 september tot met vrijdag 27 september 2002 lopen vier inwoners van de Munisipaliteit Oudtshoorn stage bij de gemeente Alphen aan den Rijn. Het betreft twee raadsleden, een vertegenwoordigster namens meerdere lokale initiatieven en een senior medewerker personeelszaken bij de gemeente. Deze stage staat weer in het teken van Municipal Management Training en wordt georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de South African Local Government Association (SALGA)

Het Municipal Management Training Programme (MMTP) is een onderdeel van het Programma Gemeentelijke Samenwerking met Ontwikkelingslanden (GSO). Dit programma is in 1991 door de VNG opgezet in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Directoraat Generaal Internationale Samenwerking.

De stages zijn afgestemd op de behoeften van de stagiairs. Het doel van de stages binnen het GSO-programma is kennisoverdracht op het terrein van gemeentelijk management en gemeentelijke dienstverlening. Daarnaast bieden de stages de mogelijkheid aan de Nederlandse gemeente om kennis te maken met de stedelijke problematiek in ontwikkelingslanden. De gemeente Alphen aan den Rijn neemt voor de derde keer aan een trainingsprogramma deel. Dit biedt tegelijkertijd een goede gelegenheid om de contacten met Oudtshoorn in Zuid Afrika verder te verstevigen.

Als specifiek thema voor deze training is het onderwerp Gender gekozen. De stage moet voortbouwen op de eerste cursusweek in Soesterberg die wordt verzorgd door de VNG. Doel is dat de stagiairs werken aan het formuleren van een Gemeentelijke Samenwerkings Ontwikkelingsproject (GSO) op het gebied van Gender. Het gaat echter niet om een geheel nieuw project, het kan ook zijn dat deze projecten aansluiten op de aanstaande samenwerkingsprojecten tussen Alphen aan den Rijn en Oudtshoorn.

Leerpunten - knelpunten
Tijdens de voorbereidingsactiviteit in april 2002 in Pretoria hebben de stagairs een aantal leerpunten genoemd en hieraan zijn voor de stage in Alphen aan den Rijn een aantal concrete ideeën gekoppeld. Aansluitend aan de voorbereiding in Pretoria zijn tijdens het vervolgbezoek aan Oudtshoorn de volgende knelpunten gesignaleerd:
1. Het gebrek aan interactieve beleidsvorming, o.a. op het gebied van gender

2. Het feit dat gender als zodanig geen issue is, men is meer bezig met voorzieningen op het gebied van water en stroom
3. Het feit dat er in de gemeentelijke organisatie geen contactpersoon is die de belangen behartigd van de diverse doelgroepen en die de diverse initiatieven draagvlak kan geven en kan integreren

4. Gebrek aan financiële middelen

In Alphen aan den Rijn wordt met name knelpunt 2 herkend: gender als zodanig is geen issue (meer). Aspecten van gender komen in Alphen wel terug in het zogenaamde doelgroepenbeleid. De overige knelpunten gelden voor Alphen aan den Rijn niet of minder. Met name op het gebied van interactieve beleidsvorming en contactpersonen voor burgers en instellingen (accountmedewerkers) heeft de gemeente de laatste jaren veel ervaring opgedaan. Deze ervaring zal dan ook een belangrijke onderdeel zijn van de stage.

Stagebezoeken
Tijdens hun stage zullen de stagiairs verschillende afdelingen van de gemeente bezoeken en gesprekken voeren met collegas in het Stadskantoor, met vertegenwoordigers in het veld en met de politiek. Eén van hen loopt drie ochtenden stage bij de afdeling Personeelszaken. De overige stagiairs nemen deel aan een aantal concrete activiteiten bij het Internationaal Vrouwen Trefcentrum ZAHRA. Verder zullen de stagiairs een bezoek brengen aan kinderopvanglocaties en peuterspeelzalen. Ook staan gesprekken gepland met lokale vrouwelijke politici, met als belangrijkste gespreksonderwerp "hoe krijg je onderwerpen op de politieke en bestuurlijke agenda".

Deelnemers
De deelnemers zijn:

1. Calvyn Scheepers (uit te spreken als Calvin): senior medewerker bij de afdeling Personeelszaken

2. Dianne de Jager: raadslid en betrokken bij het lokale Welfare werk en gezondheidszorg

3. Bettie Jantjies: coördinator van projecten voor vrouwen en meisjes in de woonwijk Bongolethu en initiatiefneemster van de bouw van een (toeristisch) Xhosa dorp

4. Angline le Kay: raadslid en oud-burgemeester van Oudtshoorn en initiatiefneemster van verschillende (vrouwen)projecten, zoals een opvanghuis voor mishandelde vrouwen en kindercrèches e.d.

Persbericht 51, 19 september 2002

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 19 september 2002 laatste wijziging