Gemeente Leeuwarden

Onderzoek 'Verkeersstructuur autoverkeer Zuidwest Leeuwarden'

De gemeente Leeuwarden doet onderzoek naar de toekomstige verkeersstructuur voor het autoverkeer in Zuidwest Leeuwarden. Het onderzoek dient antwoord te geven op de vraag of de huidige verkeersfunctie die de route Julianalaan-Heliconweg-Valeriusstraat (stadsring) heeft, behouden en versterkt moet worden of dat er andere en betere alternatieven zijn. Dit onderzoek komt voort uit de inspraak op het ontwerp Gemeentelijk Verkeers- en Vervoerplan (GVVP) van februari jl.

Op basis van de tussenresultaten van het onderzoek is het college van Burgemeester en Wethouders tot de conclusie gekomen dat sommige alternatieven niet nader beschouwd dienen te worden in het vervolg van het onderzoek en andere wel. De alternatieven die niet meegenomen worden zijn de Hendrik Algraweg als belangrijkste schakel en alternatieven voor een nieuwe grootschalige infastructuur rond de stad anders dan de Haak en Noordwesttangent. De redenen hiervoor zijn dat dergelijke oplossingen strijdig zijn met de geplande ontwikkeling van Leeuwarden, in het bijzonder Leeuwarden-Zuid. Ze bieden tevens geen oplossing voor de problematiek op de
Julianalaan-Heliconweg-Valeriusstraat. Daarnaast spelen kostenoverwegingen een rol.

Dit betekent dat vastgehouden wordt aan het gedeeltelijk onttrekken van de Hendrik Algraweg aan het hoofdwegennet. Dit is overeenkomstig de plannen van Leeuwarden en eerder genomen besluiten. Het vervolg van het onderzoek richt zich op het evenwicht tussen de doorstroming van het verkeer op de route Julianalaan-Heliconweg-Valeriusstraat en het woon- en leefklimaat op en langs de route.

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om bovenstaande ter advisering voor te leggen aan de Commissie Stadsontwikkeling. Daarna worden de alternatieven nader beschouwd. De eindresultaten worden verwerkt in het GVVP (raadsvoorstel). Dit betekent dat het GVVP in december door b. en w. kan worden vastgesteld en in januari door de Gemeenteraad.