Dienstenbond CNV

Ontslagen bij PinkRoccade Finance
19-09-2002

Afgelopen dinsdag was het raak: de zesde verdieping van het kantoor van PinkRoccade Finance in Amersfoort was ingeruimd voor 50 persoonlijke gesprekken. Tijdens ieder gesprek waren aanwezig een individuele medewerker, een HR-consultant en een directielid. De uiteindelijke uitkomst was steeds hetzelfde; wij zijn helaas genoodzaakt de arbeidsovereenkomst met u te beëindigen. Na afloop krijg je een envelop mee en sta je buiten de deur. Wat nu?

Deze maatregel is blijkbaar nodig als onderneming om het hoofd boven water te houden. Als argument wordt aangevoerd dat bestaande IT-projecten worden stopgezet en lopende contracten worden beëindigd. Dit zorgt voor een toenemend aantal bankzitters (medewerkers zonder werk die wel worden doorbetaald).

Op basis hiervan heeft de directie besloten dat er 50 collegas moeten vertrekken. Iedere getroffen medewerker krijgt een beëindigingsvoorstel. Deze komt neer op de zgn. kantonrechterformule (1 maandsalaris per gewerkt dienstjaar voor iemand jonger dan 40 jaar, tussen de 40-50 jaar 1,5 maandsalaris en boven de 50 jaar 2 maandsalarissen). Verder nog een premie van 2 maandsalarissen en dat gekoppeld aan ontbinding van de arbeidsovereenkomst per 1 december 2002. In de tussentijd ben je vrijgesteld van werk. Tot slot biedt de werkgever een arbeidsmarktbegeleidingstraject aan bij Focus.

Je kunt op 2 manieren reageren:

1. Ingaan op het voorstel. Hiermee is de kans groot dat je, bij het niet op korte termijn vinden van ander werk, toch een WW-uitkering ontvangt. Uit de processtukken blijkt dan dat het ontslag niet aan de medewerker te verwijten valt.

2. Niet ingaan op het gedane aanbod omdat je vindt dat je onterecht op de ontslaglijst staat. Dan moet je inhoudelijk verweer gaan voeren en uiteindelijk neemt de kanton-rechter dan een beslissing (en die kan hoger of lager uitvallen).

Het standpunt van de CNV Dienstenbond luidt als volgt:
* Als het gaat om 50 ontslagen, waarom is er dan geen sprake van collectief ontslag? Dit is van toepassing bij meer dan 19 ontslagen in dezelfde CWI-regio (het vroegere Arbeidsbureau). In totaal zijn er 6 van deze regios in Nederland. Bij collectief ontslag is de werkgever verplicht om de vakbonden te informeren. Op dat moment wordt besloten of er een sociaal plan nodig is of niet. Wil Finance de vakbonden buiten de deur houden en zo ja, waarom?

* Er is nu sprake van 50 individuele regelingen. Dit vergroot de kans op diversiteit. Medewerkers die dwars gaan liggen, kunnen mogelijk iets extras in de wacht slepen.

* Op basis van welke criteria zijn de medewerkers geselecteerd? Dat is nu niet duidelijk. Er is vanzelfsprekend een lijstje met criteria (inzetbaarheid, werkhouding, producti viteit (nu en in de toekomst) etc.), maar uiteindelijk heeft de directie de definitieve ontslaglijst samengesteld. Als CNV Dienstenbond pleiten we voor duidelijke en zoveel mogelijk objectieve criteria om het gevaar van blauwe-ogen politiek te vermijden.
* Wij vinden dat wij als vakbonden eerder geïnformeerd hadden moeten worden. Vanaf het begin (de vorige keer) hebben we gepleit voor een sociaal plan op holding-niveau. Dan trek je voor alle medewerkers één lijn.

De getroffen medewerkers hebben 2 weken bedenktijd (tot 1 oktober 2002) om te reageren op het gedane voorstel. Ik adviseer u voluit gebruik te maken van deze bedenktijd. Op vrijdag 20 september hebben we waarschijnlijk een gesprek met Hank Kuit (directeur Corporate HR) en Michel de Lange (HR manager Finance). Verder staat een afspraak gepland voor woensdag 25 september. Natuurlijk zal ik u informeren over de uitkomst.

Ik adviseer u kritisch naar de aangeboden regeling te kijken. Indien u extra wensen heeft, moet u die zeker inbrengen in een vervolggesprek met uw werkgever. Wat u zeker niet moet doen, is vrijwillig vertrekken (dus zonder zgn. pro forma procedure) terwijl u geen ander werk (of slechts uitzendwerk) heeft. Want dan weet u zeker dat u geen WW-uitkering ontvangt.

Natuurlijk kunt u de aangeboden regeling opsturen naar uw regiokantoor van de CNV Dienstenbond. De juristen op de kantoren kunnen uw zaak in behandeling nemen.

Voor degenen die nog maar kort lid zijn of nu lid willen worden van het CNV geldt een speciale regeling.

Voor verdere vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf via tel. (055) 577 26 40.