Dienstenbond CNV

CAO GEBRA: traag, trager, traagst
19-09-2002

De CAO-onderhandelingen om te komen tot een nieuwe CAO voor de Gemengde Branche verlopen zeer traag.

Inmiddels hebben wij twee maal uitvoerig met de werkgevers gesproken. Resultaat daarvan is dat er weinig schot in de zaak zit. De door vakorganisaties ingediende wijzigingsvoorstellen zijn grotendeels als onbespreekbaar aangemerkt.

De werkgevers hebben inmiddels ook een aantal
verslechteringsvoorstellen op tafel gelegd. De werkgevers willen, indien er al gesproken kan worden van een loonsverhoging, (het gaat zeer slecht in de branche!) een onderscheid maken tussen de loonsverhoging voor de schaallonen en de feitelijk betaalde lonen. Concreet betekent dit dat bij een eventuele afspraak over verhoging van de lonen de feitelijke lonen (dus de lonen hoger dan de CAO-lonen) minder kunnen stijgen dan de CAO-(garantie)lonen.

Ook willen de werkgevers door middel van negatieve prikkels het ziekteverzuim terugdringen. Zij stellen voor bij de 1e ziekmelding geen wachtdag toe te passen; bij de 2e ziekmelding 1 wachtdag en bij de 3e ziekmelding en volgende 2 wachtdagen.
Als klap op de vuurpijl willen de werkgevers de aanvulling (thans 100%) tijdens het eerste ziektejaar verlagen naar 85%. Mocht het plan van het kabinet, om ook het 2e ziektejaar voor rekening van de werkgever te laten komen, doorgang vinden, wordt nu alvast door de werkgevers gezegd dat dit ten koste zal gaan van de aanvullingen in het eerste ziektejaar.

Ons voorstel om de vakantiedagen te brengen op 25 dagen is resoluut van de hand gewezen. Wel zijn de werkgevers bereid om degenen die 25 jaar bij dezelfde onderneming in dienst zijn 1 extra vakantiedag (van 2 naar 3!) te geven!

Het zal u duidelijk zijn. Er is nog een lange weg te gaan. De CAO-onderhandelingen verlopen zeer traag en weinig constructief. Als het zo doorgaat kan het zeer lang gaan duren! Om het tij te keren hebben wij uw hulp hard nodig! Overtuig daarom uw ongeorganiseerde collega dat het lidmaatschap van de CNV Dienstenbond een must is.

lid worden

Het woord is aan u!
Mogen wij op uw medewerking rekenen?

Op woensdag 16 oktober aanstaande vindt het volgende CAO-overleg plaats.Direct daarna zullen wij u weer informeren. Anders gezegd: u hoort van ons, mogen wij van u horen?

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met bestuurder, Geert B. Rijzinga via tel.(023) 565 10 52.