Provincie Utrecht

Persbericht

Overheid en agrarische sector in conferentie:

Experimenteer met Groene Diensten door agrariërs

19-9-2002
Alle partijen die betrokken zijn bij het landelijk gebied hebben tijdens een conferentie over het onderhoud van dit gebied een belangrijk resultaat geboekt: er komen experimenten met Groene Diensten door agrariërs. Groene Diensten zijn diensten die tegemoet komen aan een maatschappelijke behoefte. In dit geval is dat de zorg van boeren voor het behoud van kwetsbare gebieden en mooie cultuurlandschappen. Die willen we graag behouden zien in Nederland.

Groene Diensten leveren niet alleen een oplossing voor het behoud van natuur en landschap, maar dragen ook bij aan de inkomsten van beheerders, grondeigenaars en boeren. Met name de inkomsten van boeren staan al jaren onder druk. Er zijn steeds minder subsidies voor de landbouw, en tegelijk moet de natuur beter beschermd worden en moet er minder mest geproduceerd worden. Veel boerenbedrijven kunnen daardoor niet meer rendabel draaien en stoppen met hun bedrijf. Dat levert het dilemma op 'hoe houd je het landelijk gebied vitaal en aantrekkelijk'. Deze vraag stond centraal in een conferentie die gisteren in het provinciehuis te Utrecht werd gehouden. Agrariërs, natuur- en landschapsorganisaties, het ministerie van LNV, de recreatiesector, de belangenvereniging voor boeren GLTO, gemeenten en provincies gingen met elkaar in debat.

De experimenten met Groene Diensten zijn voorzien in De Venen, Langbroekerwetering en de Gelderse Vallei. Gedacht kan worden aan natuurbeheer, landschapsbeheer, waterberging of het openstellen van je land voor fietsers en wandelaars, zodat niet alleen het mooie Nederlandse cultuurlandschap behouden blijft, maar ook meer mensen daarvan kunnen genieten.

Informatie: Marja van Buuren, tel. 030 - 2583207 of marja.van.buuren@provincie-utrecht.nl
en Christel Steentjes, tel. 030 - 2582412 of
christel.steentjes@provincie-utrecht.nl

Meer informatie: Marja van Buuren, telefoon 030-2583207 of Marja.van.Buuren@provincie-utrecht.nl