Gemeente Rotterdam

College van B en W: Nieuwsberichten College: Werkbezoeken en openbare optredens

Een overzicht van de werkbezoeken en openbare optredens van de Burgemeester en de wethouders van 19 tot en met 29 september 2002.
Wethouder Van Sluis spreekt op Startech 2002

Wethouder Wim van Sluis ( o.m. Economie) spreekt op donderdag 19 september om 10.45 uur over ondernemerschap in Rotterdam op de beurs Startech 2002 in het Nationale Nederlanden Gebouw aan het Weena in Rotterdam. Op deze beurs kunnen nieuwe en bestaande innovatieve bedrijven informatie krijgen over financiering subsidies en octrooien.

Wethouder Hulman opent nieuwe wijkbibliotheek

Wethouder Stefan Hulman (o.m. Kunstzaken) opent op vrijdag 20 september om 15.00 uur de nieuwe wijkbibliotheek Het Nieuwe Westen/Middelland aan de Vierambachtstraat 107. De nieuwe bibliotheek aan de Vierambachtstraat is een tweede vestiging in de deelgemeente Delfshaven. De dienstverlening is afgestemd op de behoeften die leven in de wijk. De bibliotheek richt zich in het bijzonder op schoolgaande jeugd tot ca. 16 jaar. Het bibliotheekgedeelte, met een oppervlakte van ongeveer 240 vierkante meter, krijgt een moderne eigentijdse inrichting met veel zitplaatsen. Ook wordt in een aparte ruimte een e-centrum ingericht, waar bezoekers kunnen werken en leren met behulp van computers.

Burgemeester Opstelten opent nieuw kantoor Vakopleiding Transport en Logistiek

Burgemeester mr. Ivo Opstelten opent op vrijdag 20 september om 16.30 uur het nieuwe regiokantoor West van de Vakopleiding Transport en Logistiek (VTL) aan de Albert Plesmanweg. VTL leidt in de regio groot Rotterdam jaarlijks ca. 500 jongeren op voor chauffeur goederenvervoer, warehouse medewerker of operationeel medewerker in de haven. In het nieuwe gebouw worden ook de opleidingen verzorgd. Het heeft een praktijklocatie. Het regiokantoor vervangt het gebouw aan de Sluisjesdijk, waar VTL sinds 1995 was gevestigd. Omdat veel klanten van de vakopleiding in de regio Rotterdam zijn gevestigd wil VTL in Rotterdam blijven.

Burgemeester Opstelten leidt delegatie Durban

Burgemeester mr. Ivo Opstelten leidt een kleine Rotterdamse delegatie, die van zondag 22 september tot en met woensdag 25 september in Durban verblijft. Het bezoek valt samen met de Durban Week, met evenementen op het terrein van sport, bedrijfsleven (m.n. midden- en kleinbedrijf) en cultuur. De delegatie woont een aantal van deze evenementen bij en bezoekt daarnaast samenwerkingsprojecten tussen Durban en Rotterdam. Beide steden hebben sinds 1989 een vriendschapsrelatie, die in 1997 bestuurlijk is bekrachtigd in een samenwerkingsovereenkomst. Zo werkt het Boumanhuis mee aan een project voor opvang en zorg van zwerf- en straatkinderen in Durban, is er samenwerking tussen Umtapo Centre (een antiracisme organisatie in Durban) en RADAR en werken Rotterdamse gemeentelijke diensten en woning-corporaties samen op het terrein van volkshuisvesting. Ook voert de burgemeester overleg over de toekomstige samenwerking tussen beide steden.
Wethouder Van Sluis opent Zakenfestival
Wethouder De Faria houdt lezing, Wethouder Van der Tak ontbijtgast, Wethouder Janssens opent website

Wethouder Wim van Sluis (Haven en Economische zaken) opent op maandag 23 september om 16.30 uur het Zakenfestival Rotterdam in het WTC aan het Beursplein. Verder zal hij een welkomstwoord spreken bij het ontbijt op dinsdag 24 september en vrijdag 27 september.

Wethouder Rabella de Faria (o.m. Veiligheid) houdt op het Zakenfestival op dinsdag 24 september om ca. 12.15 uur een inleiding over veiligheid. Het thema van de bijeenkomst, die wordt georganiseerd door het ROC Albeda College, is de manier waarop overheid en het bedrijfsleven kunnen samenwerken om ondernemingen met hun personeel en klanten een veiliger gevoel te geven in onze samenleving. Na inleidingen door de heer A. Venus (College van Bestuur van het Albedacollege) en de heer L.J. Visser (MKB-Nederland) en wethouder De Faria vindt er een discussie plaats onder leiding van Karen Ingelse.

Wethouder Nico Janssens (o.m. Personeel en Organisatie) opent op dinsdag 24 september om 19.00 uur in het WTC op het Zakenfestival de website van de Stedelijke Werkgroep Dagindeling (http://www.dagindeling.rotterdam.nl). Deze werkgroep organiseert op het Zakenfestival een bijeenkomst over dienstenknooppunten en parkmanagement.

Wethouder Sjaak van der Tak (Sociale Integratie) is ontbijtgast bij het ontbijt in het WTC op 24 september. Gasten kunnen dan in gesprek met, naast de wethouder, Stef Fleischeuer, directeur Ontwikkeling van OntwikkelingsBedrijf Rotterdam en Roelof Eleveld, hoofd Bureau Werk en Inkomen van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het Zakenfestival vindt plaats van maandag 23 tot en met vrijdag 27 september. Personeelsbeleid is dit jaar het thema. Een breed scala aan workshops staat op het programma, bovendien zijn er vele gelegenheden waarop het Rotterdamse midden- en kleinbedrijf elkaar kan ontmoeten. Inmiddels zijn er 2500 aanmeldingen voor het festival. Het Zakenfestival, een initiatief van het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam, wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd.

Wethouder Van der Tak opent school in Turkije

Wethouder Sjaak van der Tak (Sociale Integratie) opent op dinsdag 24 september in Gölcük (Turkije) de Gölcük Rotterdam Basisschool. Op 17 augustus 1999 werd Gölcük getroffen door een zware aardbeving die vele slachtoffers eiste en de stad grotendeels verwoestte. Op initiatief van enkele Rotterdamse raadsleden startte de gemeente Rotterdam een hulpprogramma. Daaraan werd meegewerkt door een groot aantal gemeentelijke diensten, bedrijven en vrijwilligersorganisaties. Een van die hulppro-jecten betrof de financiering, ontwerp en bouw van een basisschool. Die school is nu gereed. Een delegatie van de gemeente en het Rode Kruis onder leiding van wethouder Van der Tak reist af naar Gölcük om de school te openen.

Wethouder Bolsius opent congres "De Pedagogische Opdracht van de Stad"

Wethouder Lucas Bolsius (o.m. Coördinatie Grote Stedenbeleid) opent op dinsdag 24 september om 15.00 uur het congres "De Pedagogische Opdracht van de Stad" in de Burgerzaal van het stadhuis, Coolsingel 40. De Kenniskring Opgroeien in de stad van de Hogeschool Rotterdam organiseert het congres dat gaat over de manier waarop een stad als Rotterdam de verantwoordelijkheid van opvoeden zou kunnen invullen. Er wordt gesproken over ongestoord opgroeien in de stad, grootstedelijke problemen en wat er wel en niet aan opvoedkundige ondersteuning gedaan moet worden voor de jeugd. Het congres is ook de start van de masteropleiding Opgroeien in de stad.

Wethouder De Faria spreekt tijdens ontvangst Antilliaanse en Arubaanse delegatie

Wethouder Rabella de Faria (o.m. Volksgezondheid) ontvangt op woensdag 25 september om 12.30 uur een delegatie van de Nederlandse Antillen en Aruba in kamer 113 van het stadhuis. Tijdens een lunchbijeenkomst spreekt de wethouder over het beleid voor verslavingszorg en drugspreventie in Rotterdam. De delegatie van 35 personen bestaat uit de commissies Nederlands Antilliaanse en Arubaanse Zaken (NAAZ) van de Eerste en Tweede Kamer en afgevaardigden van de Staten van Aruba en van de Nederlandse Antillen. Het bezoek dat twee keer per jaar plaatsvindt is bedoeld om belangrijke themas uit te wisselen tussen de landen. De Antilliaanse en Arubaanse delegatie bezoekt Nederland van 23 26 september.

Wethouder Van der Tak opent internetcafé voor senioren in Ommoord

Wethouder Sjaak van der Tak (Sociale Integratie) opent op woensdag 25 september om 14.45 uur een internetcafé voor senioren in woongebouw Laurens aan de Sinclair Lewisplaats 22. Het internetcafé is een idee van het Netwerk Zorgaanbieders Rijnmond (NZR). Het NZR Webcentrum zoals het internetcafé gaat heten, biedt internet- en e-mailfaciliteiten aan maar ook cursussen voor beginners en gevorderden. Tijdens de opening kunnen nieuwkomers op de digitale snelweg een half uur chatten met wethouder Van der Tak die zich in het stadhuis aan de Coolsingel bevindt. Via een webcam op het stadhuis en in het woongebouw komen vragen over ouderenbeleid direct bij de wethouder terecht.

Wethouder De Faria geeft startschot voor sportpas

Wethouder Rabella de Faria (o.m. Volksgezondheid) geeft woensdag 25 september om 17.30 uur het officiële startschot voor de Sportpas op het Binnenrotteplein bij de Blaak. Deze pas is bedoeld om jongeren van 8 16 jaar te stimuleren tot deelname aan sportactiviteiten. Daarnaast biedt de pas mogelijkheden om tegen een lager tarief gebruik te maken van sportvoorzieningen en populaire activiteiten zoals zeilen en skaten. De officiële lancering gebeurt in de Sportpasweek waarin dienst Sport en Recreatie activiteiten in verschillende deelgemeenten onder de aandacht van de jeugd brengt. De verkoop van de pas start maandag 23 september.

Wethouder Van Sluis spreekt op zakenfestival Prins Alexander

Wethouder Wim van Sluis (Haven en Economische Zaken) geeft op woensdag 25 september om 18.30 uur zijn visie op de economische ontwikkeling van Rotterdam tijdens het zakenfestival van de deelgemeente Prins Alexander in het Zalmhuis aan de Schaardijk 396, Rotterdam Kralingse Veer. De deelgemeente sluit met deze bijeen-komst aan bij het stedelijk zakenfestival dat in het WTC plaatsvindt. Het programma van de deelgemeente is toegespitst op de praktijk van grote en kleine ondernemers in Prins Alexander. Personeel vinden, boeien en binden is het thema van deze bijeenkomst

Wethouder Van Sluis spreekt op regionaal ondernemerscongres

Wethouder Wim van Sluis (Haven en Economische zaken) spreekt donderdag 26 september om 10.30 uur over de verstandhouding tussen gemeente en midden- en kleinbedrijf tijdens het Regionaal Ondernemers Congres in het WTC aan het Beursplein. Focus op ondernemen is de titel van het congres. Andere sprekers zijn: MKB voorzitter Hans de Boer, schaatser en ondernemer Bart Veldkamp, ondernemers Hans Vervat en Willem van t Wout en zakenvrouw van het jaar 2002 Ilja van Haaren.

Wethouder De Faria neemt nota daklozenbeleid in ontvangst

Wethouder Rabella de Faria (o.m. Volksgezondheid) neemt op donderdag 26 september (daklozendag) om 18.15 uur in de hal van het stadhuis het plan voor daklozenbeleid getiteld zonder rechten geen plichten in ontvangst. Daarna volgt een discussie, o.l.v. Nora Storm, met (deel)gemeenteraadsleden, hulpverleners en andere belangstellenden over de inhoud van de nota. Ook de daklozen die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de nota zullen meediscussiëren.

Wethouder Hulman opent nieuwe studio Meekers

Cultuurwethouder Stefan Hulman opent op vrijdag 27 september om 16.30 uur de nieuwe studio van dansgroep Meekers aan de Coolhaven 96-98. Meekers maakt al meer dan 10 jaar dans voor iedereen. Het gezelschap streeft ernaar zo weinig mogelijk onderscheid te maken tussen voorstellingen voor kinderen en volwassenen. Ensembleproducties vormen de basis, met meer dan honderdvijftig voorstellingen per seizoen, waarvan meer dan de helft schoolvoorstellingen voor basis- en voortgezet onderwijs. In het nieuwe pand, dat bijna drie keer zo groot is als de huidige vestiging, kan het gezelschap workshops voor de jeugd geven en op beperkte schaal locatie-projecten vertonen.

Wethouder Hulman gastheer bij presentatie Architectuur Instituut Rotterdam

Cultuurwethouder Stefan Hulman is op vrijdag 27 september om 18.00 uur namens het College van B. en W aanwezig bij de presentatie van het Architectuur Instituut Rotterdam (AIR). Het Architectuur Instituut Rotterdam stelt zich tot doel de kwaliteit van architectuur in stad en regio te bevorderen door middel van publiek debat, het verbinden van activiteiten en het inspireren tot goed opdrachtgeverschap. Door nieuwe samenwerking te initiëren tussen vele partijen ontstaat er een open netwerk, ontstaan er dwarsverbanden tussen architectuur en andere disciplines en wordt er kennis opgedaan over hoe om te gaan met de voortdurend transformerende stad.

Wethouder Volksgezondheid reikt certificaten uit

Wethouder Rabella de Faria reikt op vrijdag 27 september om 19.15 uur tijdens een bijeenkomst aan de Provenierssingel 66 certificaten uit aan vrouwen die een kadertraining bestuurlijke participatie volgden. De bijeenkomst is een feestelijke afsluiting van de eenjarige opleiding die 17 vrouwen met succes hebben afgerond. De training is een onderdeel van het project Politieke en Bestuurlijke Vernieuwing met Empowerment en Diversiteit van Scala. Doel van de opleiding is vrouwen met verschillende etnische achtergronden bekend te maken met politieke en maatschappelijke besluitvorming en vaardigheden aan te leren om te participeren in besturen. Scala geeft ook voorlichting en bemiddelt voor de deelnemers die graag een bestuurlijk functie willen.

Wethouder Hulman opent regionale fietsroute

Stefan Hulman, portefeuillehouder Verkeer en Vervoer van de Stadsregio Rotterdam, opent op zaterdag 28 september om 9.30 uur de regionale fietsroute nummer 10. Fietsroute nr. 10 loopt van Ridderkerk naar de Maasvlakte via Barendrecht, Spijkenisse en Brielle. De route heeft een lengte van ca. 50 kilometer en kan door zowel recreatieve fietsers als voor het woon-werkverkeer per fiets worden gebruikt. De fietsroute maakt deel uit van een netwerk van 11 regionale fietsroutes die door de Stadsregio Rotterdam worden gerealiseerd. De wethouder stelt de route in gebruik met een korte fietstocht die start is Brasserie Abel, Albrandswaardsedijk 196 in Poortugaal.

Burgemeester Opstelten geeft startschot Rat Race

Burgemeester mr. Ivo Opstelten geeft op vrijdag 27 september om 15.00 uur het startschot voor de Rat Race, na een openingsspeechje in de Rotterdamse Schouwburg aan het Schouwburgplein. De Rat Race is een sponsorloop van 3,5 kilometer waarbij de heren in kostuum en de dames in mantelpak zijn gekleed. Loopschoenen mogen daaronder. Teams van collegas lopen de race, waarbij zij moeten proberen zoveel mogelijk sponsorgeld te krijgen. Dit jaar gaat de opbrengst naar het project Jackies, where people meet! van de Vereniging Spierziekten Nederland. Onder meer via een website kunnen jongeren met een spierziekte in contact komen met lotgenoten. Het initiatief voor de Rat Race komt van de Junior Kamer Rotterdam.

Wethouder Hulman onthult kunstwerk aan Heemraadsplein

Wethouder Stefan Hulman (o.m. Kunstzaken) onthult op zaterdag 28 september om 12.00 uur een kunstwerk van Klaar van der Lippe aan het Heemraadsplein in Delfshaven. Het kunstwerk is een 8 meter hoge palm, vervaardigd uit veelkleurige glaselementen. Het wordt in Delfshaven geplaatst als onderdeel van Meer kunst in de openbare ruimte. Op het Heemraadsplein wordt rondom de palm een feest georganiseerd voor Delfshavenaren, met o.a. muziek, dans en kinderactiviteiten.

Burgemeester Opstelten opent nieuw kunstgrasveld Leonidas

Burgemeester mr. Ivo Opstelten opent op zaterdag 28 september om 14.00 uur het nieuwe kunstgras-waterveld en het kunstgras miniveld van de Rotterdamse Hockey Vereniging Leonidas aan de Kralinger Esch 1. Het miniveld is bedoeld voor de jongste jeugdleden van de vereniging.

Burgemeester Opstelten neemt defilé Manege af

Burgemeester mr. Ivo Opstelten neemt op zaterdag 28 september om 16.00 uur voor het stadhuis aan de Coolsingel het defilé van de Rotterdamsche Manege De Jockey Club af. De Jockeyclub viert dit jaar haar 165-jarig bestaan. Onderdeel daarvan is een defilé vanaf de manege in Kralingen (Kralingse Bos) naar de Coolsingel. De parade bestaat uit een stoet van ruiters met vaandels en een aantal rijtuigen. Na afloop van het defilé wordt in de Burgerzaal van het stadhuis een toast uitgebracht op de jubilerende vereniging.

Wethouder Hulman opent nieuwe zalen Cinerama

Cultuurwethouder Stefan Hulman opent op zondag 29 september om 18.00 uur drie nieuwe zalen van het filmtheater Cinerama aan de Westblaak 18. Sinds februari 2000 exploiteert de Maatschappij voor Cinegrafie theater Cinerama als een arthouse/ filmtheater. Na een opknapbeurt van de vier kleine zalen in het complex is de grote bioscoopzaal getransformeerd naar drie zalen. Daarmee telt Cinerama zeven zalen met in totaal 1060 stoelen en is het theater het grootste arthouse van Nederland. Aansluitend aan de opening vindt om 20.00 uur in het theater de Rotterdamse première van de film Ja Zuster Nee Zuster plaats.

en verder


* ontvangt wethouder Wim van Sluis (Haven en Economische zaken) op donderdag 25 september om 8.30 uur een Chinese handelsdelegatie uit Jingjiang City in het stadhuis. Zij zijn van 21 september tot 3 oktober in Nederland. Hun bezoek aan Rotterdam betreft ook de kamer van Koophandel, ECT, de haven en een gesprek met de Chinese Ondernemers Vereniging.


* is wethouder Wim van Sluis (Haven en Economische Zaken) te gast op een bijeenkomst van ondernemersvereniging Charlois Waalhaven op donderdag 26 september in de Oliphant aan de Kromme Zandweg.


Meer informatie:


* B en W-berichten

* Persberichten

* Activiteiten college