Gemeente Achtkarspelen


Nieuwsberichten

19-09-2002
Achtkarspelen wil onderwijsachterstanden gezamenlijk aanpakken GOA-plan 2002 - 2006 nog deze maand in de Raad

Het college van burgemeester en wethouders van Achtkarspelen stelt de Raad voor om het Gemeentelijk OnderwijsAchterstandenbeleid (GOA-plan) 2002 - 2006 vast te stellen en een nieuwe impuls te geven aan de aanpak van onderwijsachterstanden in deze gemeente.

Het Rijk heeft in haar Landelijk Beleidskader GOA verschillende doelstellingen op het gebied van onderwijsachterstanden geformuleerd, die in de periode tot 2006 gerealiseerd moeten worden. Deze doelstellingen zijn richtlijn voor de gemeenten en dienen te worden vertaald naar meetbare resultaten. In het GOA-plan van Achtkarspelen gaat het voornamelijk om preventie van onderwijsachterstanden, waarbij één van de uitgangspunten is dat de beschikbare financiële middelen ingezet worden op die plekken waar de behoefte het grootst is.

Activiteiten
In het GOA-plan staat onder andere dat de gemeente Achtkarspelen de komende vier jaren het accent wil leggen op het verder versterken van de voor- en vroegschoolse educatie (VVE) en op de taalontwikkeling van kinderen. Enkele GOA gerelateerde activiteiten die reeds in de vorige planperiode in gang gezet zijn, worden vooralsnog voortgezet. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het schoolmaatschappelijk werk, preventieve logopedie, het Piramide-project, de lokale jeugdnetwerken en de Spel-aan-huis projecten.

Thema's
In het voortraject is uitgebreid overleg gevoerd met professionals uit de praktijk. gezamenlijk werden een zestal centrale thema's benoemd, waarvan de belangrijkste zijn: VVE, Taalbeleid en bevordering van Sociale competentie. Deze thema's worden verder uitgewerkt in werkgroepen, samengesteld uit vertegenwoordigers vanuit het werkveld, die voor de jaarwisseling een plan van aanpak met concrete acties produceren.

Via deze weg wil de gemeente samen met de scholen en aanverwante instellingen de achterstanden aanpakken. De resultaten van het GOA-beleid worden halverwege én aan het einde van de planperiode geëvalueerd.

Informatie
Voor geïnteresseerde ouders, leerkrachten en anderen is het GOA-plan 2002 - 2006 en overige informatie digitaal te raadplegen. Kijk daarvoor op www.achtkarspelen.nl en klik op Onderwijs en Welzijn.