CMHF

Kort geding tegen ministerie van Justitie

De Departementale Ondernemingsraad (DOR) van het Ministerie van Justitie heeft een kort geding aangespannen tegen het ministerie van Justitie. De DOR is verbolgen omdat de minister het advies- en instemmingsrecht van de medezeggenschap heeft genegeerd bij de afkondiging van de vacaturestop op 26 juli.

De DOR werd toen voor een voldongen feit geplaatst en heeft zich vervolgens alsnog op zijn rechten beroepen. In tegenstelling tot de minister vindt de DOR dat hier sprake is van uitvoering van beleid dat wel degelijk gevolgen heeft voor de medewerkers. Volgens de Wet op de Ondernemingsraad zou de medezeggenschap hierin gekend moeten worden. Bovendien vermoedt de DOR dat met het instellen van de vacaturestop het aannamebeleid op de helling gaat. Allemaal zaken die de DOR wel degelijk aangaan.

De overkoepelende ondernemingsraad van het ministerie verzoekt de voorzieningenrechter in Den Haag om de vacaturestop binnen het ministerie van Justitie in te trekken en alle gevolgen daarvan ongedaan te maken.

Bezuinigen door doelmatiger te werken is prima, daar staat de DOR volledig achter, maar de kaasschaaf-methode is niet de manier. Beter zou zijn om bepaalde producten (taken) af te stoten. De rechter doet eind september uitspraak.

19-09-2002

CMHF - Postbus 176 - 2260 AD Leidschendam - tel.: (070) 419 19 19 - centrale@cmhf.nl