CDA Rotterdam


Actueel

Rotterdam, 19 september 2002
CDA steunt Tramplustracé

Bijdrage CDA-fractie
Raadsvergadering 19 september 2002
t.b.v. Tramplustrace

Harm van den Born

De CDA-fractie heeft tijdens de gemeenteraadsvergadering van 11 juli j.l., toen werd besloten het Groene Hilledijk-tracé niet uit te voeren en dus op zoek te gaan naar een alternatief, een aantal randvoorwaarden geformuleerd.

Deze zijn:


-goed overleg en goede samenwerking met deelgemeenten en omliggende gemeenten.

-ontsluiting van Carnisselande en Barendrecht is vangroot belang en snelheid is geboden.

-Het CDA wil op een zo kort mogelijke termijn een hoogwaardige openbaarvervoerverbinding voor Rotterdam-Zuid.

Het voorstel van het College om te kiezen voor de Breevariant past binnen onze randvoorwaarden.Het CDA steunt dit voorstel dan ook. Echter enige kritische opmerkingen willen we wel maken.

Door de grote tijdsdruk en de vakantieperiode wordt eengrote zorgvuldigheid niet door iedereen ervaren. Mensen krijgen het idee dat het voorstel er doorheen wordt gejast.
Daarnaast zijn er talloze bezwaren die serieus genomen dienen te worden.

Uit de beantwoording en diverse rapportages van de wethouder, blijkt dat de bezwaren kunnen worden weggenomen of kunnen worden opgelost. En op mijn vraag in de commissie: of het verantwoord is om nu een besluit te nemen? antwoordde de wethouder met een volmondig. ja.

Dat betekent wel dat er de komende tijd in goed overleg met bewoners, de deelgemeenten en omliggende gemeenten constructief samengewerkt zal moeten worden. Zorgvuldigheid is hierbij bijzonder belangrijk. Wij rekenen erop dat dat gebeurt.

Daarnaast wil de CDA-fractie een kritische opmerking maken richting de gemeente Barendrecht en de Regioraad. Met name de toon van de reacties van die gemeente en de
regio, de afgelopen maanden komen o.i. de samenwerking in de toekomst niet ten goede. Natuurlijk begrijpen wij hun belang, maar wij proeven weinig begrip voor de
Rotterdamse situatie. De manier waarop de gemeente Rotterdam wordt aangesproken en terecht wordt gewezen past niet binnen regionale samenwerking.

Rekening houden met elkaar en oog hebben voor anderen is de basis voor samenwerking in de stad en in de regio.