---

Ministerie van Defensie



---

Foto: De kuip vanaf een diepte van ongeveer 3 tot 3,5 meter (De Ronde Venen)

Vliegtuigmotor voor nader onderzoek schoongespoten

20-09-2002

De Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht heeft de vliegtuigmotor van de Vickers Wellington bommenwerper in Wilnis gisteren (19 september) voor nader onderzoek schoongespoten. De vliegtuigmotor werd woensdag vanaf een diepte van circa 3 meter geborgen. De tandwielen en het binnenwerk van de motor zijn goed zichtbaar geworden. Aan de richting waarin de cilinderkoppen zijn omgebogen, kon worden afgeleid dat het toestel als eerste met de neus de grond geraakt zal hebben. Dit zegt echter niets over de richting van waaruit het vliegtuig is aangevlogen. De Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht heeft ook gisteren weer stoffelijke resten geborgen.

Nog steeds wordt gegraven op diepten tussen 3 en 3,5 meter onder maaiveld. Met de kraan schrapen de bergers een dun laagje van ongeveer vijf centimeter grond. Hierna doorzoeken drie medewerkers de laadbak schepje voor schepje. Gisteren zijn o.a. handels uit de cockpit geborgen waarmee de brandblussers van de motoren in werking gesteld konden worden. In totaal is nu zo'n veertig procent van het vliegtuigwrak geborgen. (Foto's: De Ronde Venen)

Foto: Het binnenwerk van de motor met een (afgebroken) zuigerstang (De Ronde Venen) Foto: Tandwielbak van de motor. De propeller was aan deze zijde bevestigd (De Ronde Venen)