Novem

Succesvolle pilot energielabel bruingoed wordt vervolgd

Landelijke promotie van energiezuinige TV's in 2e actie bij alle winkels van bruingoedketen IT's en uitwisseling ervaring via internationale workshop

Inleiding Van december 2001- februari 2002 is een pilotactie gehouden voor het GEEA energielabel voor bruingoed. (zie eerder bericht op de demos site) Het doel was om samen met marktpartijen het GEEA label zichtbaar maken. Bij 13 vestigingen van de detailhandelsketen It's kregen kopers van energie zuinige televisies extra informatie over energiezuinig bruingoed en 2 bioscoopbonnen. Deze actie stond geheel los van de energiepremieregeling. Tijdens de actie zijn ruim 1500 GEEA toestellen verkocht, 21 % van de totale afzet van televisies van de 13 vestigingen van deze keten in deze periode. Op 2 februari 2002 is het 1000ste GEEA toestel, van Sony, over de toonbank gegaan. Uit een kleine steekproef bleek dat de consument een energielabel op bruingoed waardeert. Besloten is om de proef uit te breiden naar de gehele keten. De start van de 2e actie is 19 augustus. De actie zal minimaal 2 maanden lopen.

Voor bruingoed is er geen verplicht energielabel. Een aantal jaren geleden is er door de Group for energy efficient appliances (GEEA) een vrijwillig label ontwikkeld. Het GEEA label stelt eisen aan het stand-by verbruik het 'off-verbruik' en het 'on-verbruik' van bruingoed. Op de Nederlandse markt verkrijgbare apparaten met het GEEA label zijn ook op www.energielabel.nl te vinden. Op www.efficient-appliances.org zijn de apparaten te vinden van alle GEEA landen.

De actie wordt ondersteund door het ministerie van Economische zaken en de Europese Unie. Deze pilot maakt onderdeel uit van een internationaal project in het kader van SAVE. Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Zweden en Denemarken participeren in het project.

In het kader van dit zelfde project wordt een internationale workshop gehouden op 19 september te Berlijn. Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en nieuwe strategieën voor verdere energiebesparing uitgezet. De bijeenkomst richt zich met name op de detailhandel, industrie, energiebedrijven, consumenten organisaties, adviesbureaus en beleidsmakers. Voor meer informatie over deze bijeenkomst, zie specifiek bericht op deze site.

Meer informatie: DEMOS, Adrie van de Water, telefoon:030-2393479