Gemeente Weert

04-09-2002

Donderdag 19 september a.s.
Gemeentebestuur gastheer bij ontvangst genodigden jubilerende bevrijdingsestafette

Het gemeentebestuur van Weert is donderdag 19 september a.s. gastheer bij de ontvangst van genodigden in het kader van de Bevrijdingsestafette Weert-Brussel-Weert die dit jaar voor de vijftigste keer plaatsvindt. In totaal zullen circa 150 gasten acte de présence geven. Onder hen zijn vertegenwoordigers van de provinciebesturen van Belgisch en Nederlands Limburg, oud-strijders, vertegenwoordigers van diverse gemeentebesturen, militaire autoriteiten, leden van het Comité 50 jaar fakkelestafette en leden van de Stichting Fakkelestafette Weert-Brussel-Weert.

De dag begint in het Munttheater waar vanaf 12.00 uur in de foyer de genodigden worden welkom geheten door burgemeester C. Majoor. Van 13.00 tot 14.00 uur maakt het gezelschap een rondwandeling door de Weerter binnenstad. Van 14.00 tot ca. 15.15 uur wordt die wandeling gevolgd door een rondrit per bus door Weert.

Vanaf 15.30 uur is er een ontvangst op de Van Horne Kazerne, waar voor de gasten een lezing wordt gehouden door brigadegeneraal P. van Uhm, commandant van de 11e Luchtmobiele Brigade. Hij belicht de betekenis van de onderofficier in de Koninklijke Landmacht en de rol van de Koninklijke Militaire School in Weert als landelijk opleidingsinstituut voor onderofficieren.

Afdaling kerktoren
Het publiek in de binnenstad kan intussen getuige zijn van demonstraties van miliairen van de Koninklijke Militaire School. Tussen 13.00 en 19.00 komen zij diverse keren vanaf de toren van de St.Martinuskerk via touwen naar beneden. Wie wil kan dat tegen een kleine vergoeding zelf ook 'ns proberen. Uiteraard onder deskundige begeleiding. Het geld dat op deze manier wordt ingezameld wordt besteed aan een goed doel.

Show op Nieuwe Markt
In aanwezigheid van de die dag aanwezige eregasten vindt vanaf 19.00 uur een muzikale show plaats als omlijsting van het officiële vertrek van de atleten die in Brussel de bevrijdingsvlam gaan ophalen. Acte de présence geeft de uit België afkomstige Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen. Die vertrekt al musicerend vanaf het station in Weert en komt rond 19.15 uur op de Nieuwe Markt aan. Tijdens de muzikale show die volgt presenteren zich ook de Weerter harmonieën en fanfares aan het publiek.

Mocht het onverhoopt slecht weer zijn, dan gaat de show van de Weerter muziekkorpsen niet door. Het optreden van de Belgische Muziekkapel van de Gidsen vindt dan wél doorgang.

Vertrek atleten
Om 20.45 uur vindt de officiële start plaats van de 50ste Fakkelestafette Weert-Brussel-Weert. Na diverse toespraken en het spelen van de nationale volksliederen vertrekken de lopers richting Brussel onder begeleiding van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen.

Spektakelstuk
Het vertrek van de atleten wordt gevolgt door de presentatie van het spektakelstuk 'Circle of Life'. Dat is een licht- en geluidshow die voor deze gelegenheid speciaal is ingehuurd. De voorstelling bewerkstelligt een sfeervolle ambiance die geheel past bij het herdenkingskarakter van de avond.